PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Pogledajte kako bi izgledao Njujork na drugim planetama

  • Objavljeno:
  • 5.2.2014

Kako bi izgledao Njujork kada bi bio premešten na drugu planetu? Život kakav znamo bi nestao, a građevine bi bile ostavljene na milost i nemilost uslovima koji caruju na tim planetama. Umetnik Nikolaj Lam napravio je seriju ilustracija uz pomoć astrobiologa Merlin Vogel, koja je pet godina radila za NASA-u, a sada predaje nauku na univerzitetu. Njih dvoje su, spojivši umetničku maštu i naučni rad, izmestili Njujork sa Zemlje na Mars, Veneru, Uran i druge planete.

 

Merkur

 

 

Merkur je najmanja i Suncu najbliža planeta, sa tankim slojem gasa koji se jedva može okvalifikovati kao atmosfera. Neumoljivi solarni vetar neprestano "čisti" planetu, nazvanu po rimskom bogu trgovine i putovanja, od gasova, koje bi gravitacija mogla da zadrži. Izgubljena atmosfera obnavlja se pomoću čestica solarnog vetra zarobljenih Merkurovim magnetskim poljem, isparavanjem polarnog leda i prilikom udara mikrometeora. Vidljiva je u mraku i pod slabim sjajem Sunca. Površina Merkura izbušena je kraterima i pokrivena vulkanskom prašinom, sličnom onoj na Mesecu.

Venera

 Venera je po udaljenosti druga planeta od Sunca. Zbog česte vulkanske aktivnosti, njena atmosfera je sastavljena od ugljen-dioksida (96 odsto), azota (tri odsto) i sumporne kiseline. Kada bi Njujork bio izmešten na Veneru, bio bio obavijen žućkastim slojem vrelog vazduha punog sumpora. Površina ove planete, nazvane po rimskoj boginji lepote, lišena je vode, a prekrivena kraterima, lavom, sumpornom prašinom i drugim vuklanskim tvorevinama.

 

Mars

 Mars je četvrta planeta po udaljenosti od Sunca. Od svih planeta u Sunčevom sistemu, osim Zemlje, na njemu je najveća verovatnoća da postoji tečna voda i život. Atmosfera ove crvene planete prilično se razlikuje od Zemljine – retka je, hladna i uglavnom sačinjena od ugljen-dioksida. Na površini Marsa nalaze se krateri, vulkani, doline, pustinje i polarne ledene kape, nalik onima na našoj planeti. Jake konveksne struje u atmosferi često stvaraju oluje prašine, koje mogu da prekriju ogromna prostranstva i traju mesecima. Da se nalazi na Marsu, Njujork bi bio prekriven debelim slojem crvene prašine i oivičen crvenom prašnjavom atmosferom.

 

Jupiter

 

 

Jupiter je peta planeta od Sunca i najveća u Sunčevom sistemu. Njegovu atmosferu čine gusti oblaci, sastavljeni od vodonika i helijuma, koji kondezuju u donjim slojevima. Na visini od oko 100 kilometara iznad njih, vazduh je sličnog pritiska kao i na površini Zemlje, ali mu je sastav toliko reduciran da može da uništi svaku metalnu površinu, uključujući i Kip slobode. Horizont Njujorka na Jupiteru bi u tom slučaju gotovo lebdeo u atmosferi - između oblaka punih vode, amonijaka i sumpora, koji se ponekad pretvaraju u jaku oluju sa grmljavinom, i žute izmaglice ugljovodonika.

 

Saturn

 

 

Saturn je šesta planeta po udaljenosti od Sunca. Njegova atmosfera je slična Jupiterovoj. Sastavljena je od vodonika i helijuma, koji kondezuju u donjem delu. Njujork je na ovoj slici prikazan na visini od oko 100 kilometara od te tečne površine, gde čist vodonik ima pritisak sličan Zemljinoj atmosferi i sadrži sloj obojenih oblaka zamrznutog amonijaka sa povremenim grmljavinama. Kao i na Jupiteru, atmosfera na Saturnu je veoma retka, pa bi vremenom površinu Kipa slobode pretvorila u zelenu patinu. Iznad Njujorka nadvili bi se beli oblaci amonijaka i ugljovodonika.

 

Uran

 

 

Uran je sedma planeta od Sunca, treća najveća i četvrta najmasivnija planeta u Sunčevom sistemu. Reč je zapravo o ledenom gasnom divu, koji se oko svoje ose okreće u suprotnom smeru u odnosu na ostale planete. Njegova atmosfera sastavljena je, poput Jupiterove i Saturnove, od vodonika i helijuma, ali i od leda od vode, amonijaka i metana, sa tragovima ugljovodonika. Zbog prisustva metana, oblaci imaju divnu plavu nijansu. Na Uranu duvaju veoma jaki vetrovi, brži od najmoćnijeg uragana na Zemlji, koji bi najverovatnije srušili Kip slobode.

 

Neptun

 Neptun je najudaljenija planeta od Sunca, a samim tim najmračnija i najhladnija. I na njemu, poput ostalih gasnih divova, duvaju jaki vetrovi koji bi srušili gotovo sve građevine u Njujorku. Neptunova atmosfera uglavnom je sastavljena od vodonika i helijuma, sa primesama amonijaka i vode, što joj daje nijansu azurno plave boje.