PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Plutajuća utopija u Polineziji

  • Objavljeno:
  • 5.3.2017

Od svog osnivanja 2008. godine, kompanija "Seasteading" bavi se idejom plutajućih gradova, čija bi realizacija uskoro mogla da se ostvari, i to u blizini ostrva Francuske Polinezije.

 


   Plutajući gradovi koji bi mogli spasiti čovečanstvo

 

   Mnoge arhitekte smatraju da se rešenje za prenaseljenost planete kao i spas od prirodnih              katastrofa nalazi u izgradnji gradova na vodi. Iako deluju kao naučna fantastika, neki od ovih            gradova mogli bi uskoro postati realnost.


 

 

Povećanje nivoa mora predstavlja pravu pretnju populaciji koja naseljava tropska ostrva u Tihom okeanu, što je navelo vladu Francuske Polinezije da razmotri ambiciozan projekat.

 

 

Pored toga što bi ponudili spas od prirodnih katastrofa, plutajući gradovi mogi bi da postanu mesta društvenog i ekonomskog razvitka. Peter Thiel, suosnivač kompanije "Seasteading", veruje da bi u ove naseobine bile pogodne za  istraživanje novih političkih i ekonomskih metoda, među kojima su nove ideje o tome kako iskoreniti glad, bolest, siromaštvo i očistiti životnu okolinu.

 

 

Grad bi se sastojao od niza povezanih platformi, četvrtastog ili šestougaonog oblika, na kojima bi bile smeštene zgrade raznih funkcija. Studija izvodljivosti holandske kompanije "Deltasync", pokazala je da platforme mogu biti širine 50 metara i visine 50 metara, ne računajući zgrade.

 

 

Prema planovima, za izgradnju platformi bi se koristio armirani beton. Zgrade bi bile visoke do tri sprata, a u njima bi se nalazili stanovi, hoteli i poslovni prostori. Izgrađene na betonskim temeljima, mogle bi da traju do sto godina.

Izgradnja jedne platforme koštala bi približno 15 miliona dolara, a za ceo grad, sa 10 do 15 platformi, bilo bi potrebno 150 do 165 miliona.

 

 

Ukoliko pregovori s vladom Polinezije budu uspešni, izgradnja bi trebalo da počne 2019. godine, a prve naseobine bi mogle biti useljive godinu dana kasnije.

 

 

Foto: The Seasteading Institute / Screenshot YouTube