PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Pločice koje će spasiti korale

  • Objavljeno:
  • 7.1.2021

Naučnici sa Univerziteta u Hongkongu, zajedno sa arhitektima, pomorskim istraživačima i inženjerima, kreirali su "grebenske ploče" koje podstiču rast korala, kako bi predupredili biološki disbalans pomorskog sveta.

Nestanak koralnih grebena, koji su jedan od najbitnijih elemenata morskog ekosistema, neminovno bi poremetio biološku ravnotežu ne samo u morima i okeanima, već i u flori i fauni širom sveta.

Heksagonalne ploče su napravljene od pečene gline, koja je ekološki prihvatljivija od betona, čelika ili plastike, a njihova veličina iznosi preko 60 centimetara u prečniku.

Zahvaljujući 3D printeru, proizvodnja ploča je izuzetno brza i precizna. Kompjuterski program koji se koristi pri proizvodnji omogućava da se dizajn pločica prilagodi prirodnom okruženju u koje će biti smeštene.

Ploče su kreirane da pomognu rast korala tako što pružaju bazu na koju se mogu zakačiti, a ujedno sprečavaju sedimentaciju koja je među najvećim pretnjama koralima.

Za sada su ploče postavljene na tri lokacije u morkom parku u Hongkongu. Formirano je oko 40 kvadrata veštačkog grebena, a njegov napredak biće proučavan tokom narednih godinu i po dana.