PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Plastika fantastika: Inovativni radovi poljskih dizajnera u galeriji Pop up

  • Objavljeno:
  • 5.8.2015

Inovativni i originalni radovI mladih poljskih umetnika prikazani su u sklopu izložbe recikliranog dizajna "Plastika fantastika!" u galeriji "Pop up" Kulturnog centra Beograda.

 

Studenti Fakulteta za dizajn i Akademije likovnih umetnosti u Poljskoj predstavili su beogradskoj publici svoja dela nastala reciklažom otpadnog materijala. Inovativni umetnički radovi, poput svetlucavih predmeta, upotrebnih objekata i komada nameštaja, stvoreni su s ciljem da promovišu ekologiju i dizajn u duhu održivog razvoja.

 

Iako je ova praksa u umetnosti zapadnih zemalja već godinama široko rasprostranjena, okretanje reciklažnim materijalima postao je novi trend u Poljskoj. Pre svega, jer su jeftini i lako dostupni. Mladi dizajneri sve više koriste odbačene predmete, kreirajući originalna dela koja se mogu upotrebljavati u svakodnevnom životu.

 

 

"Trenutna popularnost upcycling i recikliranog dizajna izražavaju stanje svesti društva. Sve više postajemo svesniji opasnosti napretka civilizacije, koji uništava naše prirodno okruženje. Istovremeno, dizajneri postaju sve aktivniji u ovoj oblasti. Takođe, po pravilu se identifikuju sa ekološkim pokretima i idejama, promovišu održivi razvoj i zaštitu planete i teže da se suprotstave bezumnom potrošačkom društvu", kaže kustos izložbe Tomes Vojćik koji je, zajedno sa svojim studentima, i osmislio postavku.

 

Autori izložbe, Agate Javorske, Marije Paškovske, Jagode Piotrovske, Ole Polek, Aleksandre Radej, Natalije Sijenkjevič, Alana Svobode, Magde Vasale i Agate Volanske, pokušli su da, kroz dizajn, stimulišu održivi razvoj. Da li su u svojoj misiji uspeli otkrićete ukoliko do 14. avgusta posetite galeriju "Pop up" u Kulturnom centru Beograda. Postavka je otvorena svakog dana, osim nedelje, od 12 do 20 sati, a ulaz je slobodan.