PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Pjer Karden: Povratak u svet mode

  • Objavljeno:
  • 12.12.2013

Slavni francuski kreator Pjer Karden predstavio svoju najnoviju kolekciju visoke mode nakon 17 godina pauze.

 

"U svetu mode sam proveo više od 60 godina i sada želim da pokažem svoj rad kad ja to poželim", kaže 91-godišnji dizajner, čije su modele u prošlosti nosile Jovanka Broz, Džeki Kenedi, Grejs Keli...

 

Karden je na reviji, održanoj u restoranu "Maksim"  u Parizu, predstavio unikatne, ručno izrađene komade odeće za žene i muškarce, koji vešto odražavaju njegovu strast za geometrijom i pokretom. Poput njegovih prethodnih kolekcija, i ovu su činili modeli s izrazitim futurističnim detaljima i geometrijskim formama, kao što su duga crna haljina sa kupastim rukavima i haljina sa talasastim karnerima. Ipak, bilo je i promena. Pošto , više nema zvanično pravo na slavno ime brenda, slavni kreator je osmislio novi - "Maxim de Paris". 

 

"Reč o modernoj kolekciji, u kojoj dominiraju forme koje nisu strukirane, bez dugmadi ili komlikovanih detalja. Uglavnom su to slobodne forme u kojima svako može da se oseća komotno i prijatno", objasnio je Karden. 

 

Tokom revije je više puta, iz udobnog sedišta u prvom redu, opominjao manekenke da podignu ruke i zavrte se, a jednoj je čak savetovao da svoje zlatne cipele stavi u torbu koju je nosila. "Ako te bole stopala, cipele možeš da skineš i staviš u torbu", rekao joj je on, prenosi britanski "Telegraf".

 

Karden je svoju novu kolekciju prikazao van tradicionalne Nedelje visoke mode, uz obrazloženje da ne "robuje" internacionalnom modnom rasporedu. Ujedno, to je bila i prilika da obeleži 60. godišnjicu od njegove prve revije. "Ne želim da se pridržavam bilo kakvih striktnih pravila," naglasio je on nakon revije. 

 

Na kraju, izrazio je nadu da će njegova nova kolekcija pomoći teškoj ekonomskoj situaciji u kojoj se nalazi Francuska. "Kad napravite haljine visokog kvaliteta i kroja, bogata klijentela će ih kupiti. Mi moramo da podstaknemo ljude koji imaju dovoljno para da troše. To je jedini način da preživimo", zaključio je on.