PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Pet najskupljih jahti na svetu

  • Objavljeno:
  • 25.2.2014

Vlasnici jahti za izradu svojih plovila angažuju brojne firme i vrhunske dizajnere, ulažu ogromne svote novca i teže da upravo njihovo plovilo bude broj jedan u svetu.

 

Kada se konačno otisnu u plovidbu, ove jahte opslužuju stotine radnika, a posebna pažnja posvećena je očuvanju privatnosti. Od najboljih sigurnosnih sistema do ekskluzivnih ugovora o poverljivosti i privatnosti, vlasnici se trude da svoj privatni život drže podalje od očiju javnosti.

 

18 sjajnih destinacija, uključujući i Top 10 destinacija za 2016. Rezervišite odmah, putujte do 15. decembra. Broj mesta ograničen!

Posted by Kuća stil on Friday, 8 April 2016

 

Do fotografija unutrašnjosti ovih plovila je nemoguće doći, a tek poneka koju su vlasnici odobrili govori o luksuzu koji ih krasi. Danas vam predstavljamo pet najskupljih na svetu, koje su bez izuzetka sinonim za vrhunsku ekstravaganciju i luksuz.

 

5. The Dubai – 350 miliona dolara

 

Peta najskuplja jahta na svetu je "Dubai" (The Dubai), vlasnika šeika Muhameda Rašida Maktuma (vladara Dubaija).  Ima nekoliko đakuzija, delove za sunčanje i bazene koji su ručno popločani. Impresivan enterijer, ručno rađeni mozaici, kružne staklene stepenice, s bojama koje se menjaju kako svetlo ulazi sa vrha palube. Poseduje heliodrom na koji može da sleti helikopter težak do 9,5 tona, a njegova vrednost iznosi 350 miliona.

 

 

4. Azzam – 650 miliona dolara

 

Jahta "Azam" (Azzam), vlasnika šeika Kalifa bin Zajeda al Najana, predsednika Ujedinjenih Arapskih Emirata i emira Abu Dabija, procenjena je na oko 650 miliona dolara. Ova jahta je najduža na svetu, čak 180 metara, a procenjuje se da je i najbrža jer razvija brzinu od 55 km/h. O ovom plovilu se jako malo zna, osim da je za njegov ekstravagantni enterijer bio zadužen francuski dizajner enterijera Kristof Leoni, koji je opisuje kao sofisticiranu i luksuznu, izrađenu po ugledu na stil Ampir.

 

 

3. Streets of Monaco – 1,1 milijardi dolara

 

"Jaht Ajland Dizajn" (Yacht Island Design) iz Engleske osmislio je novi koncept luksuza na vodi – ostrvo koje predstavlja repliku ulica Monaka, tačnije umanjenu verziju delova Monte Karla. Slično kao u stvarnosti, ulice Monaka obiluju umanjenim reprodukcijama najpoznatijih gradskih obeležja poput Cafe de Paris, Hotel de Paris, poznati Monte Carlo kazino i trkalište, kao i La Rascasse.

 

Na ovom plovilu izgrađeni su bazeni, teniski tereni, a najistaknutiji je Atrijum unutar koga se nalaze apartmani za 16 ljudi. Ove raskošne odaje kreirane su po ugledu na luksuzne hotele u Monaku, a svaka ima svoje kupatilo, sobu za garderobu, balkone i salone. Luksuzni penthaus koji se prostire na tri sprata i preko 430 kvadratnih metara rezervisan je za bogatog vlasnika. Brod je takođe opremljen restoranima, kafićima, mini vodopadom, helikopterom i podmornicom.

 

 

2. Eclipse – 1,5 milijardi dolara

 

Ruski milijarder Roman Abramovič vlasnik je luksuzne jahte "Eklipsa" (Eclipse), za koju se šuška da je plaćena 1,5 milijardi dolara.  Ova jahta je dugačka 160 metara i druga je po veličini na svetu. Poseduje dva bazena, 24 kabine za goste i disko halu, tri pomoćna broda, dva heliodroma i mini podmornicu, koja može da zaroni na 50 metara ispod površine vode.

 

Podmornica detektuje uljeze i ima odbrambeni raketni sistem kako bi obezbedila maskimalnu sigurnost. Glavna spavaća soba i most "Eklipse" opremljeni su oplatom i prozorima otpornim na metke, dok štit od paparaca uključuje laser koji proleće okolnim područjima. Ako detektuje fotografa, svetlo zasija direktno u kameru i onemogućuje fotografisanje.

 

 

1. History Supreme – 4,5 milijardi dolara

 

Anonimni biznismen iz Malezije vlasnik je najskuplje jahte na svetu "Histori Suprim" (History Supreme), koja je vredna neverovatnih 4,5 milijardi dolara. Izrada je trajala 3 godine, a za izgled je bio zadužen engleski dizajner Stjuart Hjugs. Ovo luksuzno plovilo ukrašeno je sa čak 100.000 kg zlata i platine.

 

Baza superjahte presvučena je tankim slojem zlata, a unutrašnjost, uključujući palube, šine, stepeništa, trpezariju, pa čak i sidro krasi zlato i platina. Luksuzni detalji povećavaju cenu ove jahte, a dva najpoznatija su boca pića ukrašena dijamantom od 18,5 karata vredna 45 miliona dolara i Iphone optočen sa 500 dijamanata.

 

Glavna spavaća soba poseduje “Akvavista” panoramski zidni akvarijum, ukrašen sa 68 kilograma 24-karatnog zlata, a u sobi je izrađena i statua napravljena od pravih kostiju Tiranosaurus Reksa, dok su zidovi ukrašeni kamenom meteora.