PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Pet fenomenalnih zamkova Evrope

  • Objavljeno:
  • 25.12.2014

Predstavljamo vam pet fenomenalnih zamkova koje možete posetiti u Evropi, a koji izgledaju kao iz bajke. Pored lepote, turistima nude i neverovatne istorijske priče, bajkoviti ambijent, ali i izgled koji oživljava duh davnih vremena.

 

1. Zamak Örebro, Švedska

 

Srednjovekovni zamak u mestu Örebro u Švedskoj, proširen je tokom perioda vladavine kraljevske porodice Vasa, a zatim konačno obnovljen 1900. godine. Zamak leži na ostrvu na reci Svartån i tokom sedam stotina godina oduševljava sve koji prolaze kraj njega. Najstariji deo zamka, stražarska kula, datira iz 13. veka. Dve stotine godina je rezidencija guvernera, a veliki deo je otvoren za javnost koja može da vidi umetničke postavke i izložbe, konferencije koje se održavaju na ovom bajkovitom mestu.

 

 

2. Zamak Chambord, Francuska

 

Chambord, zamak, park i selo nalaze se u centralnoj Francuskoj, a ovaj zamak predstavlja jednu od najdivnijih renesansnih građevina u dolini Loare. Dvorac je služio za odmor francuskim kraljevima, naročito Luju XIV, pod čijim okriljem su ovde stvorena pojedina dela čuvenog francuskog dramskog pisca Molijera. Građen je od 1519. do 1547. godine, a tokom gradnje ovo mesto je posetio čuveni umetnik Leonardo da Vinči, kada je uticao na nekoliko izmena i doterivanja.

 

Da bi uživanje u ovim destinacijama bilo što potpunije i prijatnije, potrudite se da poštujete nepisana pravila ponašanja za turiste, koja će vam obezbediti simpatije vaših domaćina, a to je uvek vrhunac putovanja.

 

 

3. Zamak Haar, Holandija

 

Zamak se nalazi u provinciji Utreht u Holandiji. Holandski arhitekta P.J.H. Cuypers radio je na projektu njegove restauracije, koju je pokrenula porodica Rotšild. Najstariji istorijski podatak datira iz 1391. godine, kada je porodica De Haar došla u posed zamka i okolnog zemljišta od Hendrik van Woerden, a u njenom vlasništvu je ostao do 1440. godine. “Haar“ je savršen prizor srednjovekovnog zamka, sa kanalima, kapijama i mostovima koji se dižu i spuštaju.

 

 

4. Peles zamak, Rumunija

 

U periodu od 1873. do 1875. godine sazidao ga je rumunski kralj Čarls Prvi i to kao svoju letnju rezidenciju, a koja ima političku i kulturnu funkciju. Nalazi se u blizini Brašova, posle 1914. godine služila je kao muzej, a od 1947. godine postaje mesto oficijelnih kraljevskih poseta i vojnih ceremonija. Zamak je izgrađen u stilu neoklasicizma, a danas u njemu posetioci mogu pogledati zbirku od više od 2000 vrednih umetničkih slika.

 

 

5. Taranto dvorac, Italija

 

Tvrđava “Sant’Angelo“ u Tarantu, poznatija kao “Aragonski zamak“ predstavlja veliku četvorostranu tvrđavu sa pogledom na more, opremljenu sa četiri velike cilindrične jednostrane kule. Izgrađena je po nalogu Ferdinanda kralja Aragona, kao odbrambeno utvrđenje i završena 1492. godine. U jednom periodu bila je zatvor, a kasnije je data mornarici. Još uvek su vidljivi grčki, vizantijski i normansko-švapsko-anžujski uticaji, a danas je otvorena za posetioce koji je oduševljeno obilaze.

 

 

Ukoliko ste ljubitelji neobičnih destinacija koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, obavezno pogledajte i deset najlepših skrivenih destinacija u Evropi.

 

Foto: neatdesigns.net