PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Penthaus u Njujorku od 125 miliona dolara

  • Objavljeno:
  • 5.12.2013

Nije tajna da nekretnine u Njujorku spadaju među najskupljim na svetu. Sada je, međutim, zabeležen novi rekord - trospratni penthaus u čuvenom hotelu "Pierre" prodaje se za 125 miliona dolara.

 

Ovaj luksuzan apartman sa 16 soba, šest kupatila, pet kamina, četiri terase i posebnim odajama za poslugu nalazi se na Petoj aveniji na Upper East Side-u i obuhvata poslednja tri sprata (41, 42. i 43.) hotela "Pierre". Prestao je da se koristi sredinom 1970-tih godina i bio zaboravljen skoro  dve decenije, sve dok nije prodat na aukciji. Sada ponovo čeka nove vlasnike, i to po ceni od neverovatnih 125 miliona dolara.

 

Raskošan penthaus pruža pogled od 360 stepeni, preko Menhetna, Central parka i Ist rivera. Ukoliko novom vlasniku to ne bude bilo dovoljno, moći će, svakako, da proširi vidik sa jedne od četiri terase. Unutrašnjost stana krase kamini iz 17, 18. i 19. veka , među kojima i onaj u privatnoj teretani, impresivne drvene stepenice i biblioteka. Tu su i sauna, tri ženska toaleta, kao i privatni lift koji se kreće samo duž poslednja tri sprata Pierre hotela.

 

Spremanje hrane u ovom penthausu pravo je zadovoljstvo, bez obzira da li se kuvanje obavlja u glavnoj ili jednoj od tri čajne kuhinje. Ukoliko vlasnike neočekivano posete gosti, tu je zaseban apartman sa dve spavaće sobe, tri kupatila, kuhinjom i dva dnevna boravka.

 

Potencijalni kupci će, pored 125 miliona dolara, morati da mesečno izdvoje još 47.000 dolara za održavanje stana.

 

Vlasnik penthausa bio je analitičar Martin Zweig, koji je 1987. predvideo krah tržišta tri dana pre nego što se to zaista i desilo. Zweig, koji je preminuo u februaru ove godine, u 70. godini, kupio je 1999. stan za 21,5 miliona dolara, što je u to vreme takođe bila rekordna cena.