PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Ovo je Mercedesov automobil budućnosti

  • Objavljeno:
  • 24.3.2015

Već sada je jasno da u veoma bliskoj budućnosti mi više nećemo voziti automobile, već će oni voziti nas. Pametni, autonomni i sigurni, takvi bi automobili na putevima mogli biti već za pet godina. "Google" je jedna od kompanija koja je to već najavila svojim revolucionarnim automobilom koji sam vozi, ali "Mercedes" gleda i nešto dalje u budućnost sudeći prema svemu onome što najavljuje "Mercedes-Benz F 015 Luxury in Motion".

 

Luksuz, futuristički dizajn, auto-pilot, pogon na vodonik, samo su neke od fascinantnih karakteristika ovog modela kojim je "Mercedes" predstavio svoju viziju budućnosti, koja je delom i odgovor na na rastuće interesovanje za koncept automobila sa auto-pilotom. 

 

Ovaj automobil pogone dva elektromotora koji energiju dobijaju iz vodoničnih gorivnih ćelija, a vozilo ima i dodatne litijum-jonske baterije koje se mogu dopuniti preko strujne utičnice. Tako je Mercedes na najbolji način odgovorio na rešenje koje je kompanija  “NanoFlowcell” primenila na prvom automobilu s pogonom na slanu vodu.

 

Inače, vozilo je dugačko 5.220 mm, široko 2.018 mm i visoko 1.524 mm, dok razmak između prednjih i zadnjih točkova iznosi čak 3.610 mm, što je, primera radi, za 25 cm veće međuosovinsko rastojanje nego na nedavno predstavljenoj superluksuznoj limuzini Mercedes Maybach S klase.

 

 

Pristup kabini buduće Mercedes zvezde maksimalno je olakšan uklanjanjem centralnih krovnih nosača, ali i zahvaljujući širokim vratima koja se otvaraju u suprotnim smerovima, a četiri obrtna sedišta koja se odmah po otvaranju vrata automatski zarotiraju za 30 stepeni maksimalno su olakšali napor putnicima da dođu na svoja mesta.

 

 

Automobil ima 6 velikih ekrana osetljivih na dodir. Glavni displej se prostire čitavom dužinom komandne table, po jedan veliki ekran nalazi se u unutrašnjosti vrata, dok je šesti smešten horizontalno na pokretnoj centralnoj konzoli.

 

 

Nekim funkcijama se može upravljati i pomoću pokreta ruku i očiju, a nemački proizvođač je predvideo i pogonski sistem budućnosti, pa je upotrebio kombinaciju vodoničnih gorivnih ćelija, elektromotora i baterija koje mogu da uskladište dodatnu količinu energije. Dva električna motora nalaze se u zadnjem delu automobila i proizvode po 136 ks (100 kW), tako da koncept raspolaže sa maksimalnih 272 ks (200 kW) i 399 Nm.

 

 

 

 

Nakon što je Mercedes konačno objavio i tehničke detalje koncepta "F 015 Luxury in Motion", automobil budućnosti iznenada se pojavio na ulicama San Franciska izazivajući pravo zaprepašćenje slučajnih prolaznika.

 

Pogledajte sjajan video i biće vam jasno zašto je ovom modelu tako teško odoleti.

 

 

Foto: Mercedes-Benz / mercedesblog.com