PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Otvorena BIG BERRY ulica umetnosti: Nova atrakcija za turističke hedoniste

  • Objavljeno:
  • 30.5.2019

BIG BERRY Kolpa RIver Resort započeo je novu sezonu na najbolji mogući način otvaranjem ulice umetnosti koja će biti najnovija atrakcija za sve turističke hedonoste i ljubitelje umetnosti.

 

Na bajkovitom mestu gde se reke Lahinja i Kupa spajaju u jednu, ujedno i na najdužoj plaži u Sloveniji, nalazi se BIG BERRY Kolpa River Resort koji nudi drugačiji, inovativni pristup turizmu. Prošle godine smo vam predstavili BIG BERRY brand kroz predstavljanje projekta BIG BERRY Design Year i njegovih učesnika product i fashion dizajnera koji su tokom boravka u rizortu kreirali više od 300 dizajn elemenata, od kojih će mnogi s vremenom postati sastavni deo ovog branda.

 

Ove godine ćemo vam predstaviti BIG BERRY brand iz drugoga ugla. U aprilu 2018. rodila se ideja o projektu BB Art colony, kroz koji je 8 umetnika i umetnica iz Španije, Hrvatske i Slovenije stvorilo 143 mmurala. Zbog izuzetno dobre prihvaćenosti i ostvarenih rezultata, i sezona 2019. u BIG BERRY Kolpa River Resortu započela je njegovom drugom edicijom jer je ovoga puta 9 umetnika i umetnica iz Srbije, Hrvatske i Slovenije izradilo novih 230 m² murala i stvorilo novu umetničku ulicu na reci Kupi.

 

 

Umetnici su na taj način pokazali pravo lice BIG BERRY-ja i predstavili ga kao čarobnu zemlju, punu ljubavi, luksuza slobode, hedonizma i čudesnih bića. KućaStil će vam tokom narednih meseci predstavljati murale i fantastične umetnike koji stoje iza njih i tako vam otkriti kako izgleda savršen spoj umetnosti i turizma. 

 

Marko Rop, mural Bela krajina

 

Bela krajina je malena jugozapadna regija Slovenije. Ova iako turistički manje poznata, nimalo manje zanimljiva regija, kraj je u kojem je započeta BIG BERRY priča kada je poznata slovenska kompanija, Hosekra d.o.o., iskoristila 30 godina iskustva i u saradnji s dizajn studijem dogtrot iz Italije razvila seriju modernih, ugodnih i luksuznih mobilnih kućica. To je prva i najvažnija BIG BERRY destinacija, jer igra važnu ulogu kao mesto gde se rađaju ideje i gde se testiraju različite inovacije, a najuspešnije među njima se nude franšizerima širom sveta.

 

 

Mural je izradio slovenski ilustrator, Marko Rop. I neka vas ne prevari njegov mladoliki izgled – radi se o iskusnom i svestranom umetniku koji je studirao u Ljubljani, Beču i Pragu, a njegovi radovi su izdati u više od 20 zemalja sveta. Kroz svoju umetnost najradije priča priče: "S obzirom da sam već živeo uz reku Kupu, smatram je čarobnom rekom koja mi je moguće dala najviše umetničke inspiracije". U studentskom periodu je s cimerima iz Ljubljane iznajmio kuću u blizinu Kupe gde je stvarao u ateljeu u prirodi, okružen životinjama.

 

 

Kombinacija prekrasne prirode i ljubaznih ljudi bila je glavna inspiracija za njegov mural koji predstavlja suštinu života u BIG BERRY-ju. Stvorio je realističnu sliku Bele krajine kao bajkovitog mesta na reci Kupi, punog breza, životinja i netaknute prirode, koje je savršeno za opuštanje i smirivanje od brzog tempa življenja, a istovremeno otvara mnoge mogućnosti za različite aktivnosti. Mural predstavlja Belu krajinu, kraj koji ima ponešto za svakoga, kraj u kojem se svi osećaju domaće, opušteno, ukorenjeno i spremno za uživanje u životu.

 

 

 

Teja Ideja, mural BB Travel

 

BIG BERRY privlači putnike iz celoga sveta koji umesto uobičajenih turističkih destinacija stižu u samo srce regije gde kroz povezivanje sa samim meštanima doživljavaju istinsko iskustvo. Kombinacija vrhunskih doživljaja i boravka u luksuznom okruženju, garancija je zadovoljstva. Ovaj poseban oblik luksuznog turizma namenjen pojedincima, porodicama i drugim grupama kao i različitim poslovnim okupljanjima, temelji se na bliskoj povezanosti s prirodnim okruženjem istovremeno osiguravajući luksuz. BB Art colony jedan je od inovativnih načina za privlačenje turista u ovaj kraj i načina za stvaranje dodatne vrednosti.

 

 

Putnici dolaze sami, sa svojim voljenima, sa svojim kućnim ljubimcima. Za dolazak u ovu oazu slobode koriste avione, vozove, automobile, kombije i bicikle. A neki dođu čak i pešice. Svi su putnici različiti, ali imaju jednu zajedničku tačku – žele istinsko iskustvo luksuza slobode. Najbolje mesto na svetu za to je BIG BERRY Kolpa River Resort, mesto gde se čak i najnemirniji putnici požele umiriti i disati s prirodom.

 

 

Teja Kleč, poznatija kao Teja Ideja, svestrana je umetnica i dizajnerka koja crpi najviše inspiracije iz vremena bivše Jugoslavije – autorica je niza nostalgičnih karti sveta, razglednica i upotrebnih predmeta. Njen mural predstavlja razglednicu za sve putnike okupljene pod sloganom luksuza slobode. Stvorila je razglednicu koja predstavlja dve obale jedne reke – hrvatsku i slovenačku obalu reke Kupe koja ih spaja. Ovo je razglednica puna mira, prirode i jednostavnog uživanja u životu.

 

 

 

Anja Polh, mural BB Influencers

 

Kako bi celu priču što bolje preneli svetu, BIG BERRY je do sada ugostio preko 200 novinara, influensera, fotografa i blogera sa svih kontinenata u sklopu projekta BB Influencers. Kroz projekat su svi uključeni imali mogućnost da iskuse deo BIG BERRY atmosfere, da se povežu s lokalnim stanovništvom, žive u BB Houses i svoje iskustvo podeliti putem različitih kanala – od društvenih mreža do klasičnih medija na prisan, prirodan i nesputan način.

 

 

Međutim, danas su influenseri svi – fotografi, umetnici, novinari, kao i svaki gost koji svoju priču o lepotama Slovenije, priču o jedinstvenosti Bele krajine, priču o udobnosti BIG BERRY-ja i priču o luksuzu slobode prenese u svet.  

 

Anja Polh, slovenska umetnica koju inspirišu slova odnosno krasnopis i koja je prilično nestereotipno inspirisana srećom, radošću i društvom, odlučila je da sve različite influensere združi u mural u središtu Bele krajine i BIG BERRY Kolpa River Resorta, usred prirode i mira, kojeg u digitalnom dobu u kojem smo uvek dostupni i povezani, svi trebamo sve više i više.

 

 

Anji ovo nije bio prvi mural, ali kaže da joj je njegova izrada bila potpuno drugačija od ostalih. "Murale, pogotovo prve, obično ne radiš na lepim lokacijama, nego u nekim centrima za mlade u urbanom okruženju. Ali ne u tako lepim kućicama, na takvom arhitektonskom delu." Na ovaj su način Anja i BIG BERRY zasigurno zasadili još više prekrasnih priča.

 

 

 

Pristup koji BIG BERRY neguje je primer novog načina razvoja turizma u bliskoj saradnji s umetnicima i dizajnerima na organski način kroz koji obe strane imaju priliku da se razvijaju. Zajednička platforma ih podstiče, inspiriše i razvija i stoga međusobno osiguravaju vidljivost. Ovaj novi turistički koncept se može upotrebljavati na različitim lokacijama, tako je u prošloj sezoni već prenesen na franšizu u Wiesu u Austriji, a uskoro odlazi i na hrvatsku obalu do nove franšize na ostrvu Ugljan pored Zadra.

 

Projekt BB Art colony dovodi urbanu umetnost, street art, u netaknutu prirodu, što je umetnica Anja Polh najbolje objasnila: "Umetnost paše svuda, ona nije samo urbani element. To je najorganskija stvar moguća jer to svi radimo rukama, bojama… I svi dajemo svu svoju prirodu."

 

 

U sledećim nastavcima izveštaja iz BIG BERRY sveta pročitajte koga su još ugostili u sklopu projekta BB Art colony održanog u aprilu ove godine, čime su međunarodni umetnici sve bili inspirisani i kako su zajednički izgradili ulicu punu umetnosti na najdužoj plaži u Sloveniji. Kao i dosadašnjih godina, pratite nas jer ne samo da otkrivamo čudesne priče iz BIG BERRY sveta već i nudimo mogućnost da ga neki od vas sami i dožive.

 

Foto: João Sousa