PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Nepisana pravila ponašanja u popularnim destinacijama (Španija, Francuska, Italija)

  • Objavljeno:
  • 3.7.2014

Posle predstavljanja nepisanih pravila ponašanja u najpopularnijim zemljama među domaćim turistima (Grčkoj i Turskoj), danas vam predstavljamo pravila koja važe u još tri zemlje koje bi svako trebalo da poseti kada se ukaže prilika.

 

1. ŠPANIJA – Poštujte sagovornika i popodnevni odmor

 

Većina španskih prodavnica se zatvara u 14 i ponovo otvara oko 17 časova, a razlog tome je čuveni popodnevni odmor (siesta), koji posle ručka voli većina mediteranskih naroda. Izlazak na večeru uobičajen je za kasnije večernje sate, a preko vikenda tek oko 22 sata.

 

Kada razgovarate sa Špancima, uvek stanite blizu sagovornika i zadržite pogled na njemu bez obzira na druge stvari koje vam možda odvlače pažnju, jer time pokazujete da poštujete sagovornika, što je veoma bitno za izgradnju prijateljskih odnosa.

 

Ne žvaćite žvaku i ne držite ruke u džepovima kada ste u javnosti ili kada razgovarate sa nekim, jer to doživljavaju kao izraz nepoštovanja i može vas koštati njihove naklonosti.

 

Kada ste u restoranu, ruke držite na stolu, ne na krilu, i budite ljubazni prema konobaru, dajući mu pohvalu kad god možete. Ne budite formalni i obavezno nazdravite. Nikada ne naručujte više hrane nego što možete da pojedete, jer se prazan tanjir nakon jela u ovoj zemlji podrazumeva.

 

2. FRANCUSKA – Prirodno i samouvereno

 

Ako vas u Parizu oslovljavaju sa “madame” a ne “mademoiselle”, a mladi ste i neudati, nemojte da se uvredite. Oslovljavanje sa gospođo umesto gospođice smatra se činom većeg poštovanja.

 

Takozvani “američki osmeh” na ulicama Pariza neće vam biti uzvraćen, već ignorisan, pa ga izbegavajte kada ste u ovoj zemlji. Iskrenost i prirodan stav je ono što Francuzi cene.  

 

U Parizu nije pristojno doterivati se ili češljati u javnosti. Ono što Los Anđelesu ne smeta, ovde je prećutno zabranjeno. Ako se ne pridržavate ovog pravila, teško ćete naići na srdačan odnos sa lokalnim stanovništvom.

 

Nikada nemojte stajati ili sedeti pogrbljeno, naročito ne u poslovnom okruženju. Takvim sedenjem nećete samo odati loš utisak, već i uvrediti nekoga u svom društvu.

 

Iako je neobično, Parižani pozivaju taksi tako što ispruže ruku i pucnu prstima. Setite se tog pravila ako vam zatreba taksi – imaćete više sreće prilikom pozivanja.

 

Izbegavajte galamljenje u javnosti i uvek govorite tiho. U suprotnom ćete biti prepoznati kao turista sa nižeg stepena kulture, a niko ne želi da kvari boravak u ovom prelepom gradu tim sitnim “propustima”.

 

3. ITALIJA – Njeno veličanstvo hrana

 

U Italiji obavezno obiđite “sveto trojstvo” – Rim, Firencu i Veneciju, ali obavezno odvojite malo vremena koje ćete provesti u šarmantnim seocima.

 

U katedrale je nemoguće ući nepristojno obučen.

 

Napojnice u restoranima i barovima nisu obavezne, jer je osoblje dobro plaćeno i napojnice često smatra uvredljivim činom. To treba znati jer se u potpunosti razlikuje od običaja u Srbiji, u kojoj upravo napojnicama obezbeđujete naklonost konobara.

 

U italijanskim barovima nije uobičajeno da se led stavlja u piće. Takođe, nepristojno je prepuniti tanjir sa hranom, već je pristojnije poslužiti se nekoliko puta.

 

Aperitivo je prelepa tradicija koju ne treba propustiti. Kada popodne uđete u kafe i naručite aperitivo možete se poslužiti hranom koju gotovo svaki bar posluži na svom švedskom stolu otprilike između pet i sedam sati popodne. Piće se naplaćuje, ali hrana ne, i najčešće su to razne vrste pasti, salata, pica ili kanapea.

 

Pica je večernje jelo, pa su često picerije zatvorene do popodne. Kada se naručuje pica, smatra se neprikladnim da traži da dve polovine budu različite vrste.

 

U Italiji se ne večera pre osam. Ko je gladan u pet može svratiti u neku patisserie i naručiti pecivo, u 19h se najčešće svraća na aperitivo, a na večeru nemojte dolazite pre osam, s tim što je i to rano.

 

Nikada nemojte sipati vino ili vodu preko ruke, jer će to uvrediti osobu kojoj sipate piće.

 

Nikada u Italiji nikome ne poklanjajte hrizanteme, cveće koje se smatra cvećem umrlih.

 

 

 

 

Gde god se odlučite da putujete ovog leta, obavezno istražite kulturu domaćina i uživajte u lokalnoj tradiciji, istoriji, hrani i doživljaju, jer upravo upoznavanje novih kultura i ljudi svakog od nas postaje mnogo bogatija i potpunija osoba. Ako vas zanimaju i najpopularnije destinacije srpskih turista tokom leta, pročitajte tekst o nepisanim pravilima ponašanja u Grčkoj u Turskoj.