PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Nepisana pravila ponašanja u najpopularnijim letnjim destinacijama (Grčka, Turska)

  • Objavljeno:
  • 26.6.2014

Si fueris Romae, Romano vivito more, si fueris alibi, vivito sicut ibi.

Ako budeš u Rimu, živi na rimski način, ako budeš na drugom mestu, živi kako se tamo živi.

(Latinska izreka)

 

Postoje nepisana pravila koja treba da znate kako biste bili omiljen turista u zemlji u koju putujete i kako biste se proveli što lepše. Nepisana pravila ponašanja razlikuju se od zemlje do zemlje i kulturološki su uslovljena, pa kada putujete u inostranstvo treba da se upoznate sa kulturom u koju putujete i shodno tome pravilima koje poštuje narod sa kojim ćete se susresti.

 

Dobar turista je upoznat sa sredinom u koju putuje i ima na umu nekoliko stvari. Najpre, ne treba da očekuje da sve bude kao kod njegove kuće ili u njegovoj zemlji. Nikada se ne obraća lokalnom stanovništvu bez uvažavanja i ne pokazuje nepoštovanje prema lokalnim vlastima. Posebno treba da vodi računa o tome da ne ignoriše lokalnu kulturu i običaje i obavezno pre puta sazna neke specifičnosti sredine u koju odlazi kako nenamerno ne bi uvredio svoje domaćine. 

 

Ako želite da kupite sve simpatije svojih domaćina, saznaćete i nešto više i ponašati se baš onako kako to čini i domaće stanovništvo. Ako se pitate zašto je to bitno, setite se samo kakav utisak na vas ostavljaju stranci koji u Srbiji nazdravljaju sa “živeli”, zahvaljuju sa “hvala” i naručuju “ćevapčiće”. 

 

1. GRČKA – Tradicija pre svega

 

U Grčkoj turista odmah uoči jedan običaj – svakog dana od 14 do 15.30 časova svi odmaraju, pa se poslovi, sastanci ili ne zakazuju i ne obavljaju u tom periodu. Ulice su tada mirne i niko ne bi trebalo da prekida ovaj mir, jer se lokalnom stanovništvu neće svideti ako ne poštujete njihove navike. Vrlo je važno znati i da je ovo pravilo rezultiralo dvokratnim radnim vremenom radnji i lokala – pa računajte na ovu pauzu.

 

U Grčkoj ne treba da vas čudi ako vas umesto stiska ruke vaš grčki prijatelj zagrli. To znači da vas zaista doživljava kao prijatelja i poželjno je ostati spontan, čak i ako vas ovaj gest poprilično iznenadi. Uzvratite sličnom nekim sličnim gestom koji vam deluje prikladno kako biste pokazali da vam nje gostoprimstvo znači.  

 

Ako vam se neko smeši, to ne znači nužno da je srećan, već isto tako može da znači i da je ta osoba uznemirena ili ljuta. Uglavnom ćete lako prepoznati šta je u pitanju, posebno ako znate za ovu naviku Grka.

 

Ako večerate sa Grcima i neko naglo ustane da igra, pridružite mu se, jer će to značiti ne samo da ste prijatna osoba, već da ste zainteresovani da budete deo grčke atmosfere. Možda u datom trenutku nećete biti najraspoloženiji za tako nešto, ali ćete na taj način ubrati sve simpatije, a samim tim i sitne privilegije za posebno drage goste.

 

U ovoj zemlji pokazivanje prstom smatra se vrlo nepristojnim, pa izbegavajte tu praksu, koja uostalom nije prikladna ni u našoj zemlji.

 

U (pojedinim delovima) Grčke klimanje glavom gore-dole znači „ne”, a levo-desno znači „da”. To može biti vrlo korisno jer nisu baš svi Grci raspoloženi da uče strane jezike, pa ćete često biti u situaciji da se sporazumevate i neverbalnim gestovima.

Grci su pravoslavci, a neretko i veliki vernici, posvećeni očuvanju porodične tradicije. Tako svi imaju svoj “imendan”, tj. običaj slave ime sveca po kome nose ime. Stoga budite posebno pažljivi kada dolazite u kontakt sa verskim običajima, jer su na to posebno osetljivi.

 

 

2. TURSKA – Samo u prikladnoj odeći

 

Na granici istoka i zapada, ova zemlja nudi kosmopolitski duh, ali i podjednako jak pečat tradicije. Kada ste u poseti Turskoj, poštujte islamske običaje odevanja i izbegavajte neprikladnu odeću. Žene bi trebalo da izbegavaju previše izazovnu odeću, kako bi izbegle neželjenu pažnju.

 

U kupovini se uvek i obavezno cenkajte (sem u regulanim marketima), jer Turci smatraju uvredom ako to ne činite. Štaviše, neki će vas posmatrati kao manje inteligentne ili nesposobne ako ne pokušavate da snizite prvobitnu cenu. Ova zemlja je poznati raj za kupovinu, a vrlo lako ćete se uveriti i sami da uz malo cenkanja možete da dobijete mnogo povoljnije cene, čak i višestruko niže od početne.

 

Ako kupujete robu široke potrošnje, proverite cenu na više različitih mesta, jer isti proizvod na svega 50 ili 100 metara može imati neuporedivo različitu cenu. Dakle, mudrije je malo prošetati nego se kasnije nervirati.

 

Ako ste u ovoj zemlji poslom imajte na umu da je petak neradan dan i dan za molitvu, pa ne planirajte sastanke ili neke druge poslove, uključujući i administrativne.

 

U Turskoj je preporučljivo da maramice i sredstva za dezinfekciju uvek nosite sa sobom.

 

Ako ne znate nijednu tursku reč, značenje reči "Da" postići ćete klimanjem glavom jednom, a reči "Ne" podizanjem glave gore i dole. Takođe možete da podignete obrvu ili napraviti zvuk kao "tsz" ako želite da naglasite negaciju.

 

Džamiju mogu da posete i oni koji nisu muslimani, ali ne bi trebalo to da urade tokom vremena molitve. Turisti takođe moraju da se izuju i da izbegavaju preglasan govor, kao i hodanje i slikanje ispred nekoga ko se moli. Žene moraju da pokriju kosu i telo, a muškarci da budu pristojnno obučeni. Ponekad, žene od domara u džamijama mogu pozajmiti odeću kojom će se pokriti.

 

 

U narednom tekstu na našem portalu objavićemo pravila koja bi trebalo da znate ako putujete u Italiju, Španiju, Francusku.