PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Nauka potvrdila: Bolje je potrošiti novac na putovanja nego na stvari

  • Objavljeno:
  • 17.8.2017

Ključ sreće krije se u iskustvima, a ne u materijalnim stvarima, pokazalo je nedavno istraživanje provedeno na Univerzitetu Cornell u Nujorku.

 

Studija s psihologom dr Thomasom Gilovichem na čelu trajala je dve decenije, a pokazala je šta su najvažnije razlike između iskustava i stvari.

 

"Kupujemo stvari kako bismo se usrećili i to nam uspeva – no samo nakratko. Nove stvari zanimljive su nam na početku, ali brzo se priviknemo na njih. S druge strane, sreća koju osećamo kada isprobamo nešto novo s vremenom se povećava jer ta iskustva postanu deo nas i izgrađuju naš identitet", pojasnio je dr Gilovich.

 

 

Pojednostavljeno, to je razlog zašto ste onu majicu za kojom ste dugo patili obukli svega dva puta, a prvo letovanje bez roditelja pamtićete čitav život.

 

Doktor Gilovich stoga savetuje da novac koji štedite za novi televizor odmah prenamenite i radije ga potrošite na neko putovanje ili novi hobi.

 

"Možete zaista voleti svoje materijalne stvari. Možete čak misliti da su vezane uz vaš identitet, no one mogu postojati i bez vas. S druge strane, vaša su iskustva zaista deo vas. Vi ste zbir vlastitih iskustava", zaključio je naučnik.

 

 

Izvor: Net.hr