PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Najskuplji ručni sat na svetu

  • Objavljeno:
  • 18.11.2019

Ručni sat Grandmaster Chime 6300A-010 švajcarskog proizvođača Patek Philippe prodat je za rekordnu sumu od 31,1 milion dolara na aukciji, čime je postao ubedljivo najskuplji sat na svetu.

 

Ovaj jedinstveni sat izrađen je specijalno za osmu dobrotvornu aukciju "Only Watch" koja se svake druge godine od 2005. održava u Ženevi. Sav prihod od prodaje vrednih satova otišao je u fond za istraživanje Dišenove mišićne distrofije, bolesti koja pogađa jedno u 3500 dece, adolescenata i mladih osoba širom sveta.

 

 

Prvi – ali i jedini koji je izrađen – Patek Philippe Grandmaster Chime 6300A-010 napravljen je od nerđajućeg čelika, što je netipičan izbor materijala za ovog proizvođača, a naročito redak izbor za satove sa velikim brojem komplikacija, odnosno dodatnih funkcija.

 

 

Ovo je najkompleksniji Patek Philippe sat – poseduje 20 komplikacija, uključujući pet zvučnih funkcija, od kojih su dve potpuna novina u svetu i zaštićene su patentom: alarm koji se oglašava u programirano vreme i zvuk koji oglašava datum na zahtev.

 

 

Kućište sata je dvostrano: ploča jednog brojčanika napravljena je od 18-okaratnog roze, dok je druga od crnog zlata. Na svetlijem brojčaniku sata nalazi se natpis "Jedan jedini". Kaiš sata, izrađen od aligatorske kože, ručno je šiven, dok je kutija za sat pozlaćena.

 

 

Na "Only Watch" aukcijama nađe se i do 50 jedinstvenih satova najpoznatijih svetskih proizvođača. Svake godine, satovi su sve impresivniji i dostižu sve više cifre. Prethodno je rekord na ovoj aukciji držao ručni sat Patek Philippe 5016A Grand Complication, takođe s čeličnim kućištem, koji je prodat za 7,3 miliona dolara 2015. godine. Do ove godine u dobrotvorne svrhe prikupljeno je ukupno 40 miliona dolara.

 

 

Na vrhu liste najskupljih satova na svetu nalazi se još jedan Patek Philippe časovnik "Henry Graves Supercomplication" koji je prodat za 24 miliona dolara  2014. godine, a jedno mesto ispod drži ručni sat "Rolex Paul Newman Daytona", prodat tri godine kasnije za 17 miliona dolara.

 

 

Foto: Patek Philippe/JD Meyer