PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Najneobičniji bioskopi na svetu

  • Objavljeno:
  • 31.10.2015

Većina nas gleda filmove u standardnim i ne baš maštovito uređenim bioskopskim salama. Međutim, ne mora uvek tako biti. Ovi fantastični bioskopi dokazaće vam da gledanje filma može biti neuporedivo zabavnije iskustvo.

 

Neki od ovih bioskopa imaju interesantnu prošlost, ili su preživeli požar ili bombardovanje. Drugi su  bili porušeni i obnovljeni tako da očuvaju jedinstvenost. Ti bioskopi nemaju samo kulturnu vrednost, već i arhitektonsku. S druge strane, tu su i moderni bioskopi sa uzbudljivim i zabavnim enterijerima, opremljeni jedinstvenim "sedištima".

 

1. Sci-fi Drive-in bioskop, Florida, SAD

 

Ovaj neobičan tematski restoran i bioskop inspirisan je drive-in bioskopima iz sredine prošlog veka. Dok gledate filmove iz 50-ih i 60-ih godina, ovde ujedno možete večerati  i to u replikama kabrioleta iz tog perioda.

 

 

2. Blitzmegaplex, Indonezija

 

Lanac bioskopa u Indoneziji koji postoji od 2006. godine, nudi jedinstveno uživanje u salama opremljenim krevetima. Čini se kao savršen spoj udobnosti koje pruža spavaća soba i prednosti velikog platna u bioskopu.

 

 

3. Arena u Puli, Hrvatska

 

Ova prelepa građevina jedan je od šest najvećih očuvanih rimskih amfiteatara na svetu i mesto održavanja mnogih kulturnih manifestacija. Još od 60-ih godina 20. veka, u Areni se održava "Pula Film Festival".

 

 

4. Bioskop na vodi, Francuska

 

Nesvakidašnja projekcija filma "Pijev život" održana je u zaštićenoj zgradi "Piscine Pailleron" u Parizu. Ko ne bi želeo ovako da gleda 3D filmove dok njihanje čamaca u bazenu pruža novu dimenziju i gledanje filma diže na viši nivo.

 

 

5. Fox Teatar, Mičigen, SAD

 

Foks teatar u Detroitu je najveći očuvan bioskop iz 20-ih godina prošlog veka. Ima čak 5000 mesta. Od 1985. godine nalazi se na listi zaštićenih kulturnih znamenitosti.

 

 

6. Hottub bioskop, Velika Britanija/ SAD

 

Ovo je prvi bioskop na svetu koji pored gledanja filmova nudi i opuštanje i zabavu u đakuziju.

 

 

7. Bioskop na otvorenom, Italija

 

Okružen palatama i bazilikom iz 14. i 15. veka, ovaj bioskop na otvorenom smešten je na Piazza Maggiore, glavnom trgu u samom srcu Bolonje.

 

 

8. UGC De Brouckere Grand Eldorado, Belgija

 

Kada je otvoren 1933. godine, sa 2700 mesta bioskop "Eldorado" bio je najveći bioskop u Belgiji. Danas ima 12 prelepih sala u art deko stilu inspirisanih afričkom umetnošću.

 

 

9. Bioskop Europa, Hrvatska

 

Višenamenska sala "Müller" opremljena simpatičnim, raznobojnim foteljama, deo je bioskopa "Europa" koji je otvoren u Zagrebu 1925. godine.

 

 

10. Museum Lichtspiele, Nemačka

 

Jedan od najstarijih bioskopa u Minhenu prikazuje filmove još od 1910. godine. Mali bioskop poseduje četiri sale koje mogu da ugoste po 30 gledalaca.

 

 

Foto: boredpanda.com