PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Najlepši restoran na svetu

  • Objavljeno:
  • 9.11.2021

U najboljim restoranima sveta, hrana nije jedino što je važno. Zato je neobični restoran Garden Hotpot omogućio da svaki gost uživa u podjednako lepom pogledu na jezero okruženo eukaliptusovom šumom.

 

Ovenčan nagradom Building of the Year u kategoriji ugostiteljskih objekata koju dodeljuje renomirani portal ArchDaily, Garden Hotpot je jedinstveni restoran smešten u ruralnom predgrađu Čengdua na jugozapadu Kine, u predelu koji među stanovnicima poznat kao "zelena pluća grada".

 

 

Restoran je delo arhitektonske firme MUDA-Architects sa sedištem u Bostonu, koja je prihvatila zadatak da svakom gostu pruži izvanredan pogled i blizinu prirodnog okruženja.

 

 

Dizajn inspirisan hranom

 

Jedan od kurioziteta predstavlja neobičan izgled restorana koji vijuga među stablima drveća. Dizajn objekta, baš kao i njegov naziv, potekao je od hotpota, popularnog jela koje je postalo sinonim za ovu regiju. Tačnije, njegova tanka krivudava forma asocira na paru koja se diže iz posude s vrelom hranom.

 

 

U dodiru s prirodnim okruženjem

 

Gotovo 300 metara duga drvena platforma izgrađena je po obodu jezera, tik iznad površine vode, kako bi se gosti restorana približili i što bolje povezali s prirodom.

 

 

U tom cilju, objekat je oslobođen klasičnih elemenata poput zidova, a umesto njih samo nizovi tankih, tri metra visokih stubova podupiru krovnu ploču od pocinkovanog lima.

 

 

Na vodootpornoj platformi koja odslikava razigranu formu jezera i varira u širini u zavisnosti od terena, postavljeni su stolovi različitih dimenzija koji podsećaju na cvetove lotosa. Uzani stubovi prečnika svega 88 milimetara imitiraju izgled stabala i omogućavaju da se restoran utopi u šumu.

 

 

 

Arhitektura koja poštuje prirodu

 

Velika pažnja posvećena je očuvanju prirodnog okruženja i firma MUDA-Architects nastojala je da objekat što manje remeti okolinu. Stoga je i forma restorana određena tako da prilikom gradnje ne bude posečeno nijedno stablo eukaliptusa.