PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Najbolji gradovi za život u 2021. godini: Velike promene posle korone

  • Objavljeno:
  • 13.6.2021

Beč više nije najbolji grad za život na svetu. Mnogi drugi evropski gradovi pretrpeli su takođe ogroman pad na listi najboljih, pa je 2021. godina donela velike promene na Top listi. 

 

Britanski časopis "Ekonomist" je rangirao ukupno 140 svetskih gradova kako bi saznao koji su najkvalitetniji gradovi za život u 2021. godini, a na sam vrh liste dospeo je novozelandski Okland, uprkos tome što ovaj grad leži na više od 50 vulkana.  

 

Tako je posle tri godine uzastopne titule najboljeg grada za život, Beč u rangiranju Economic Intelligence Unit-a ispao čak i iz prvih deset, i sada se nalazi na 12. poziciji.

 

Okland je proglašen najboljim gradom za život, a na drugom mestu je japanska Osaka, dok je treći Adelejd u Australiji. Na kraju liste se ponovo nalazi sirijski Damask, u kome građanski rat besni već deset godina.

 

 

Pandemija je širom sveta umanjila kvalitet života, a prosečan pad je iznosio sedam poena u poređenju sa predkriznim periodom. Šest od deset najboljih gradova se nalazi u Australiji i Novom Zelandu, zemljama gde su mere protiv pandemije omogućile građanima relativno normalan život.

 

Više epidemioloških zaključavanja i opterećenje zdravstvenih sistema u evropskim zemljama, u poređenju sa ostatkom sveta, doprineli su i lošijem rangiranju metrpola Evrope. Svega dva evropska grada su se našla među prvih deset - Cirih i Ženeva, sedmi i osmi na listi. Inače, najveći pad od evropskih gradova pretrpeo je Hamburg, koji je pao za 34 mesta, na 47. poziciju.

 

 

Za potrebe ovog istraživanja, britanski časopis "Ekonomist" svake godine uzima u obzir 140 gradova širom sveta. Na rangiranje utiču različiti faktori kvaliteta života, poput zdravstvenog sistema, obrazovanja, kulture, infrastrukture, ali i socijalna bezbednost, politička stabilnost i stopa kriminala.