PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Luksuzni plutajući hotel koji čuva Zemlju

  • Objavljeno:
  • 24.7.2020

Inspirisan Džejms Bond filmom iz 1977. godine Špijun koji me je voleo, Anthenea je luksuzno plutajuće utočište koje je kreirao pomorski arhitekta Jean-Michel Duacancelle sa zadatkom da čuva planetu!

 

Proizveden u Francuskoj, Anthenea je ekološki hotelski apartman koji se napaja isključivo solarnom energijom. Električna kapsula predviđena je za novu vrstu turizma koji odgovara na mnoge ekološke izazove današnjice, uključujući klimatske promene, podizanje nivoa mora, prenaseljenost obala…

 

 

Plovilo funkcioniše u potpunosti autonomno, koristeći pet solarnih panela za pokretanje nečujnog električnog motora, i sisteme za preradu otpadnih voda. Kapsula se u potpunosti može reciklirati, a dizajnirana je tako da bude izuzetno izdržljiva i otporna na vremenske katastrofe.

 

 

Anthenea obuhvata nekoliko različitih modela kako bi zadovoljila više funkcija – od hotelskog apartmana, preko prostora za događaje, čak i spa centra.

 

Plutajući apartman nudi putnicima šansu da razgledaju podvodni svet kroz stakleno dno, dok se kreće po moru, rekama ili jezerima.

 

 

Moderno uređena unutrašnjost prostire se na 50 kvadrata i uključuje dnevnu sobu sa mini barom,  spavaću sobu sa velikom kadom, dok se na gornjem nivou nalazi prostor za sedenje koji može da ugosti 12 osoba.

 

 

Krovna terasa s panoramskim pogledom na vodenu površinu zaštićena je od sunca sfernim krovom koji se može podešavati.

 

 

Sferni oblik kapsule zasnovan je na principu površinskog napona koji deluje u prirodi, kako navode dizajneri, to je optimalna forma kako bi plovilo odolelo ekstremnim vremenskim uslovima na vodi.

 

Poput lotosovog cveta, hotel pluta po vodi, a zahvaljujući inovativnom sistemu sidrenja, ne nanosi nikakav štetan uticaj na podvodni ekosistem.

 

 

Foto: Anthenea