PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Ležerna kontradiktornost Ralfa Lorena

  • Objavljeno:
  • 5.12.2013

Inspirisana bogatim umetničkim nasleđem Pariza, nova kolekcija nameštaja i aksesoara Ralfa Lorena "Left Bank" ističe boemsku ležernost kao imperativ životnog stila.

 

"Moja ljubav prema Parizu rasla je godinama", rekao je američki modni kreator, koji je 2010. postao vitez Legije časti i otvorio prodavnicu i restoran u gradu svetlosti i romantike.

 

Ističući osećaj umetničkog spokoja i kreativnosti koji vlada Parizom, Loren je pomešao različite stilove - od grubih francuskih silueta iz XIX veka do metalnih formi tzv. mašinskog doba s početka XX veka. Pojedini komadi iz nove kolekcije naigled deluju kao da ih je pronašao na buvljaku, očistio i stavio na prodaju. Međutim, u pitanju su dela u čiju je izradu uloženo puno truda i znanja i koja se od drugih razlikuju po specijalnom završnom obradom koja uostalom i karakteriše rad Ralfa Lorena.

 

Police za knjige od drveta i čelika i sto od hrastovine izgledaju kao da su upravo pronađeni u davno zaboravljenoj radionici. Klasične klubske fotelje smelo su prekrivene crvenim presvlakama, a crno-bele pruge na trosedu  osvežile ambijent. Lampe nalik na boci starog francuskog vina imaju spiralno izrezbareno drveno postolje. Istaknuti detalji, poput šah table sa mesinganim i bronzanim figurama i kožne fotelje će, kako vreme prolazi, izgledati sve bolje.

 

Trpezarijski sto od peskiranog masiva hrastovine inspirisan je vintage stilom i predstavlja zanimljiv kontrast u odnosu na stolice od kovanog gvožđa sa crnim kožnim sedištima i lusterom i zidnom lampom od porcelana. Neočekivani, ali upadljivi detalji – mat crni stalak za slike i metalni koferi – razbili su monotoniju i trpezariju su učinili elegantnom.

 

 Loren je novu liniju opreme za dom upotpunio spiralnim stepeništem, koje se izdižu poput skulpture.  Prozori od poda do plafona omogućili su prodor prirodne svetlosti i ambijent učinili prijatnim. Tu su i umetnička dela, knjige, kamere, olovke i vinske boce koje dom čine fascinantnim i ekskluzivnim.

 

"Oduvek sam voleo kontradiktornost u svemu što sam dizajnirao istakao je američki kreator.