PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Ledeni hotel sa 100 unikatno dizajniranih soba

  • Objavljeno:
  • 17.2.2021

Sa tradicijom dugom preko tri decenije, Ice hotel u mestu Jukkasjärvi jedan je od najatraktivnijih hotela na svetu. Izgrađen je od leda i snega, a svake godine menja svoj izgled!

 

Ledeni hotel nalazi se na 200 kilometara severno od Arktičkog kruga. Prvi put je izgrađen 1989. godine, što ga čini prvim hotelom te vrste u Švedskoj.

 

 

Danas se prostire na preko 6000 kvadratnih metara i važi za najveći hotel izgrađen od leda i snega na svetu.

 

 

U ovom zadivljujućem hotelu baš sve je napravljeno od leda, uključujući krevete, stolice, čaše… a da bi se sve to održalo, temperatura u hotelu se održava na minus pet stepeni Celzijusa.

 

 

Ledeni hotel sadrži 100 unikatno dizajniranih soba. Svaku sobu uređuje jedan umetnik koji prethodno pošalje svoj dizajn na odobrenje, a specijalna komisija svake godine odlučuje šta će biti izgrađeno.

 

 

Kako bi gostima ipak bilo toplo i prijatno na ledenim krevetima, koriste se vreće za spavanje i posteljina koji su testirani na polarnim temperaturama, kao i krzneni prekrivači.

 

 

Ako se zasite hladnoće, gostima su u ponudi saune i hidromasažne kade da bi se zagrejali i relaksirali.

 

 

Hotel sadrži i bar napravljen u potpunosti od leda, u kojem se pića služe u ledenim čašama.

 

 

A za mladence željne neobičnog venčanja izgrađena je i kapela.

 

 

Led koji se koristi za izgradnju hotela potiče iz obližnje reke Torne, koja je s dužinom od 520 kilometara, najduža reka u Švedskoj. Zimi se voda uzima iz reke i pretvara u led, ali nakon sezone kada se hotel otopi, voda se vraća svom izvoru.

 

 

Uz standardnu ponudu, predstavljeno je i potpuno novo iskustvo: "Ice Hotel 365", stalna građevina u okviru luksuznog ledenog rizorta koja se može posetiti tokom cele godine.

 

 

Leti se hladi pomoću solarnih panela, a sadrži apartmane sa privatnim kupatilom i umetničke sobe dekorisane skulpturama odabranih umetnika.

 

 

Budući da u blizini nema većih gradova ni izvora svetlosti, njegova udaljena lokacija čini ga idealnim mestom za posmatranje Severne svetlosti. Noćno nebo je kristalno jasno i nudi spektakularan i neometan pogled na Aurora Borealis.

 

 

Foto: icehotel.com