PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Kućica koja se utapa u prirodu

  • Objavljeno:
  • 20.1.2017

"Treehotel" – nesvakidašnji hotel smešten u netaknutoj prirodi Švedske , dobio je sedmu unikatnu kućicu koju je dizajnirala arhitektonska kompanija "Snohetta".

 


   Hoteli u krošnjama drveća

 

   U kućicama na drvetu deca su oduvek pronalazila svoj kutak za igru. U novije vreme, međutim,        umesto mališana u njima sve češće odsedaju putnici željni neobičnog odmora.   

 


 

Nazvana "The 7th room", kućica je sa svojih 75 kvadrata najveća u okviru hotela "Treehotel". Postavljena je na visini od deset metara, a njenu težinu nosi dvanaest stubova kako se ne bi opterećivala stabla drveća.

 

 

Kada se priđe kućici postaje uočljiva njena zadivljujuća moć kamuflaže – donja površina objekta prekrivena je fotografijama drveća u realnoj veličini i prikazuje pogled dok još kućica nije bila postavljena.

 

 

Građena je kao tradicionalna nordijska brvnara sa fasadom od borovog drveta. Površina je spaljena, pa je dobijena tamna fasada koja ne zahteva održavanje.

 

 

Stepenice vode zaintrigirane posetioce do prostrane kućice koja može da primi pet gostiju.

 

 

 

Struktura se prostire na dva nivoa sa malom razlikom u visini. Na donjem je smešten dnevni boravak, dok su na 30 centimetara višem nivou smeštene dve spavaće sobe.

 

 

Za razliku od tamnog eksterijera, u unutrašnjosti dominira svetlo drvo i svedena paleta boja. Veliki panoramski prozori okrenuti su ka severu, i uz svetlarnike u sobama omogućuju gostima potpuno uživanje u prirodnom spektaklu – Severnoj svetlosti.

 

 

Dvostruka mreža proteže se u središnjem delu strukture i formira interesantnu terasu sa koje se pruža zadivljujuć pogled na reku Lule.

 

 

"Treehotel" su 2010. godine otvorili Kent Lindvall i njegova žena Britta sa namerom da ugoste turiste koji su u potrazi za Aurorom Borealis. Hotel se sastoji od tematskih apartmana koje su dizajnirali neki od najpoznatijih skandinavskih arhitekata.

 

 

Foto: Johan Jansson