PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Kruzer kakav svet do sada nije video

  • Objavljeno:
  • 4.9.2018

Spektakularan brod sa solarnim jedrima zaploviće morima za dve godine i postaviti nove standarde u pomorskom prevozu putnika.

 

Poznato je da su kruzeri veliki zagađivači životne sredine: ovi luksuzni brodovi koriste tone goriva za pokretanje i proizvode 80.000 litara otpadnih voda svakog dana. Vazduh zagađuju štetnim gasovima koliko i hiljade automobila, a kako neretko poseduju zastarele sisteme za filtriranje, otpadna voda koja je minimalno prečišćena ispušta se direktno u more.

 

Japanska kompanija "Peace Boat" rešila je ponudi ekološku alternativu i kreira revolucionaran energetski efikasan brod koji će zaploviti morima za dve godine. "Ecoship" je luksuzni prekookeanski kruzer od 60.000 tona koji može da primi 2000 putnika u 750 kabina. Opremljen je inovativnim tehnologijama i sistemima koji će mu omogućiti da bude "najzeleniji" kruzer na svetu.

 

 

Ovaj projekat jedinstven je u svetu i po tome što su po prvi put inovativne energetske tehnologije primenjene na velikom brodu, a ne na eksperimentalnom plovilu.

 

Dizajn revolucionarnog kruzera uključuje 10 elemenata prekrivenih solarnim panelima koji se izvlače iz palube i funkcionišu poput velikih jedara u odgovarajućim vremenskim uslovima. Ova jedra koja služe za pokretanje broda u isto vreme generišu energiju iz 6000 kvadratnih metara pod solarnim panelima.

 

 

Pored prikupljanja obnovljive energije, brod poseduje hibridni motor koji se pokreće na dizel ili tečni prirodni gas, što umanjuje potrošnju goriva za 20% i emisiju štetnih gasova za 40% u poređenje sa brodovima koji koriste konvencionalne tehnologije.

 

Brod je opremljen i najnaprednijim tehnologijama za preradu otpada. Zahvaljujući zatvorenim sistemima koji recikliraju vodu i otpad, "Ecoship" će proizvoditi vrlo malo otpada koji se pri tom neće izbacivati u prirodnu okolinu.

 

 

Futuristički brod dizajnirala je kompanija "Oliver Design" u saradnji sa brojnim međunarodnim pomorskim ekspertima, za japansku humanitarnu organizaciju "Peace Boat". Ova organizacija od 1983. godine širi poruke o globalnim društvenim promenama, a 2008. godine bila i nominovana za Nobelovu nagradu za mir.

 

 

Foto: Oliver Design