PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Krenite u avanturu u jedinstvenoj mikrokući na točkovima

  • Objavljeno:
  • 25.4.2021

Ako ste u potrazi za prisnom vezom sa prirodom, a ne želite da napuštate komfor svog doma, onda je "Base Cabin" idealno rešenje za vas. Ova savremena, praktična i sićušna kuća na točkovima opremljena je sa svim potrebnim stvarima čak i za daleki put.

 

Inspirisani klasičnim kamp-prikolicama, dizajneri iz "Studio Edwards" kompanije u Melburnu su osmislili funkcionalnu kabinu u obliku slova "A". Ovakva nesvakidašnja asimetrična konstrukcija je čini praktičnom jer koristi mnogo manje materijala od uobičajene kamp-prikolice, dok joj istovremeno pruža aerodinamičnu karakteristiku, čineći je jednostavnom za prevoz.

 

 

"Želeli smo da osmislimo nešto potpuno drugačije za maleni prostor kabine", ističe Rajan Mekormak, koautor “Base Cabin”, i dodaje da kad pomislite na oblik slova A, naviru sećanja kampovanja iz detinjstva, pod starim šatorima u kamp-naseljima.

 

 

Kabina je podeljena u tri prostorije. Centralno kupatilo deli čajnu kuhinju i spavaću sobu. Unutrašnjost je u potpunosti obložena drvetom u cilju sticanja osećaja intime i topline. Paleta materijala enterijer čini luksuznim i dinamičnim – s podom od kedrovine i teraca, uz detalje betona, mesinga, pločica i crnih greda.

 

 

Čajna kuhinja se sastoji iz mesingane radne površine, sudopere od nerđajućeg čelika, frižidera koji je smešten u jednoj od komora od crnog drveta, i sklopivog stola. Drugi deo kuhinje poseduje ležaj uz prozor, pogodan za opuštanje uz knjigu.

 

 

Kupatilo, u kom su smešteni lavabo, tuš i WC šolja, pozicionirano je tik uz kuhinju kako bi stvorilo mali hodnik, omogućujući lakšu prohodnost između prostorija.

 

"Zamislili smo da spavaći deo bude neposredno pod kosinom kabine, jer veliki prozor u obliku trougla pruža neprocenjivi pogled na pejzaže u kojima možete uživati iz kreveta", kaže Mekormak.

 

 

Dizajneri su se igrali sa konceptom prostora podigavši najvišu tačku plafona na 3,3 metra, kako bi se stekao utisak da je kabina velika i prostrana. U tome doprinosi i raspored prozora, koji obezbeđuju veliku količinu svetlosti i osećaj povezanosti s prirodom. Krovni prozor iznad kupatila obasjava kompletnu unutrašnjost kabine, a može se i otvoriti radi ventilacije.

 

 

"Trudili smo se da ovu mikrokuću otvorimo što više kako bismo prirodu u što većoj meri pustili unutra", dodaje Mekormak.

 

Uz ovo, vrata i prozori su dvostruko zastakljeni kako bi se ukućani istovremeno zaštitili od spoljnih uticaja, pa se prikolica može parkirati i u zabačenim delovima sveta, kao što su pustinje i prašume. Izolacija od kamene vune čini da kabina bude prijatna leti, a topla zimi.

 

 

Što se tiče električne energije, protok struje je omogućen iz glavnog izvora napajanja, a u slučaju njegovog isključenja, kabinu napajaju generator, solarna energija, baterije i inverter.

 

Spoljašnost prikolice je besprekorno presvučena vodootpornom crnom gumom, koja je ujedno i kamuflira u okruženju. Guma je lagana i ne razgrađuje se u elementima.

 

 

U jeku pandemije korona virusa, kampovanje i druženje u prirodi nikad nije bilo aktuelnije, a “Base Cabin” omogućava autentičnu sponu s lepotama koje nas okružuju i preko potrebno bekstvo od svakodnevice.

 

 

Za još inspirativnih priča o životnom stilu posetite našu rubriku LIFESTYLE gde vas očekuju kreativne i nesvakidašnje ideje koje će vam sigurno pomoći da na originalan način ispunite svoje spobodno vreme i trenutne uživanja. 

 

Foto: Studio Edwards/Base Cabin