PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Kraljevski krevet od kašmira - 175.000 dolara

  • Objavljeno:
  • 4.12.2013

Britanska kompanija "Savoir" proizvela je krevet kraljevskog kvaliteta, ali i kraljevske cene - od 175.000 dolara.

 

Čovek provede trećinu života spavajući. Zato ne čudi što pojedinim imućnim ljudima nije problem da plate neverovatne sume novca samo za krevet. S njima se slaže i direktor "Savoira" Alister Hjudžis, koji tvrdi da krevet iz kolekcije "The Royal State Bed" vredi svaki uloženi cent.

 

"Ne želimo da osetite krevet. Želimo da osećate kao da lebdite na oblaku", objasnio je on i naglasio da su kreveti dizajnirani tako da u potpunosti odgovaraju potrebama kupaca.

 

Da bi jedan "kraljevski" ležaj bio napravljen potrebno je oko 700 radnih sati. Tradicionalno, svaki krevet ručno izrađuje jedan radnik. Madrac i kutija ležaja sa oprugama napunjeni su mongoliskim kašmirom i repovima konja iz Južne Amerike, koji pomažu pri regulaciji telesne temperature i hlade telo. Za izradu baldehina, prema rečima majstora Džonatana Masona, bilo je potrebno više od 2,5 kilometra.

 

Dizajneri "Savoira" bili su inspirisani dizajnom kreveta u kojima su spavali članovi britanske kraljevske porodice  1700-ih godina. "Kreveti su tokom 16. veka bili centralna atrakcija, jedina stvar koja je, osim trona, privlačila pažnju. Svako ko je želeo da se sretne sa kraljem morao je da dođe u njegovu spavaću sobu", objašnjava Hjudžis. 

 

Isporuka kreveta ograničena je na 16 nedelja, a garancija na 25 godina. U želji da obeleže 60. godišnjicu krunisanja kraljice Elizabete, "Savoir" je proizveo svega 60 kreveta i nemanio ih onim kupcima kojima su udoban ležaj i dobar san važniji od novca.