PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Kako da održite koncentraciju na rad u izolaciji

  • Objavljeno:
  • 9.4.2020

Da li radite od kuće i teško vam je da se fokusirate? Da li ste na poslu i podložni ste mnoštvu spoljnih uticaja, koji smetaju vašoj koncentraciji? Pružamo vam savete koji će vam pomoći da se fokusirate i poboljšate produktivnost.

 

Nemogućnost da se koncentrišete na posao često dovodi do odlaganja važne aktivnosti. Umesto da postavite čvrst vremenski okvir kada ćete da započnete i završite s radom, prekidate ili odlažete poslovne stvari i umesto toga telefonirate ili četujete sa prijateljima, peglate, čistite, pregledate vesti na internetu ili više puta odlazite do frižidera i jedete. Zvuči poznato?

 

 

Šta možemo da uradimo kako bismo održali svoju psihu u stanju u kojem imamo koncentraciju i želju za radom?

 

Ono što je važno jeste dovoljan i kvalitetan san, koji utiče na naše kognitivne funkcije. On nam omogućava kvalitetnu koncentraciju, budnost i pažnju.

 

Bez obzira da li radite kod kuće ili na poslu, posebno za mentalni rad, preporučljivo je podeliti dan u dva dela, jutro i popodne. Za svaki deo dana kratkoročno isplanirajte šta treba uraditi i ostavite dovoljno vremena za obavljanje telefonskih poziva, mejlova ili drugih privatnih aktivnosti.

 

Razmislite, kada prilikom vaših poslovnih aktivnosti preovaladavaju aktivnosti operativnog i kada konceptualnog tipa. Izaberite kada i koje aktivnosti ćete u skladu sa tim obavljati.

Kada konceptualno radite, isključite Outlook. Prirodno smo znatiželjni i gledajući dolaznu poštu, stalno ćemo prekidati fokusiranost na rad.

 

Ukoliko ne očekujete važan poslovni poziv, isključite i zvuk telefona i drugih obaveštenja. Ako radite od kuće, zamolite ukućane da vas određeno vreme dok radite ne prekidaju.

 

 

Isplanirajte vremenske blokove rada i pauza

 

Kada sednete za radni sto, razjasnite šta želite da uradite za jedan sat svog rada, a zatim napravite kratku, desetominutnu pauzu, samo za toalet, brzu proveru mejlova ili propuštenih poziva.

 

Zatim postavite sledeći radni deo na 40 minuta, utvrdite šta želite da radite u tom vremenu, realizujte svoj zadatak i napravite pauzu od 15 minuta. Istu stvar možete ponoviti ponovo sa 20 minuta radne koncentracije i do 30 minuta pauze. Možete individualno prilagoditi trajanja vremena radne koncentracije. Ovo je princip tzv. Pomodoro metode.

 

Ne zaboravite da u pauzama popijete dovoljno tečnosti, pojedete voća, povrća, orašastih plodova – ćelijama u telu je potrebna ishrana, a takođe i kiseonik, zato provetrite radni prostor ili izađite na balkon.

 

Veoma važno

 

Mislite u aktuelnom trenutku, "ovde i sada", ne prepuštajte se razmišljanjima što bi bilo, kad bi bilo.