PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Hoteli u krošnjama drveća

  • Objavljeno:
  • 3.2.2014

U kućicama na drvetu deca su oduvek pronalazila svoj kutak za igru. U novije vreme, međutim, umesto mališana u njima sve češće odsedaju gosti luksuznih hotela. Ove neobične građevine u krošnjama drveća, koje su nekada bile krajnje utočište detinjstva, pretvorene su u vile, vikendice i hotele. Pojedine od njih projektovale su najpoznatije svetske arhitekte. Stoga i ne čudi što prevazilaze osnovnu potrebu za skloništem i zabavom. One su sada prostrane i moderno opremljene jedinice, sa terasama i vidikovcem, koje nude miran odmor i beg od sveodnevnih obaveza.

 

Hapuku, Novi Zeland

 

 

Hapuku kućice izgrađene su na jednoj novozelandskoj farmi jelena, između planine Kaikoura i obale Pacifika.  Delo su porodice Vilson, koja je iznedrila pet generacija arhitekata. Noćenje za dve osobe u jednoj od deset soba ovog neobičnog hotela staje 668 dolara. U tu cenu uračunat je i pristup internetu i parking, dok se prehrana u restoranu plaća zasebno. Kako bi gostima obezbedili miran i ugodan boravak, vlasnici su prostorije opremili ručno izrađenim nameštajem i izolovali ih tako da se tokom boravka u njima ne čuje čak ni rika jelena tokom sezone parenja.

 

Treehotel, Švedska

 

Duboko unutar švedskih šuma, najtalentovanije skandinavske arhitekte projektovale su tematski hotel jedinstvenog dizajna. Hotel čini nekoliko zasebnih i po obliku i funkciji potpuno različitih celina okruženih netaknutom prirodom. Svaki apartman je unikatan, površine od 15 do 30 kvadratnih metara i izdignut 4-6 metara iznad površine tla. Tu su i spa centar za 12 osoba, koji takođe podupiru grane vekovima starih borova, restoran i prodavnice.

 

 

"Ptičije gnezdo" ističe kontrast između spoljašnjeg i unutrašnjeg sveta i predstavlja idealno mesto  za beg od gradske buke i vreve. Po izgledu se nimalo ne razlikuje od ptičijeg gnezda, a po opremljenosti od najluksuznijih svetskih hotela. Takva mu je i cena - noćenje za dve osobe staje 677 dolara. U sklopu apartmana, površine 17 kvadratnih metara, nalaze se dnevna i spavaća soba i kupatilo.

 "Kabina" je, kako navode vlasnici, kapsula na drvetu za dve osobe sa bračnim krevetom, kupatilom i terasom. Apartman, površine 24 kvadratnih metara, okrenut je ka dolini reke Lule, što odmor čini dodatno prijatnijim. Tu je i prostor za sedenje pored ogromnog prozora, gde gosti mogu da se opuste i uživaju u pogledu. Noćenje za dve osobe u "Kabini", kao i u "Gnezdu" staje 677 dolara.

 

 

"Kockasto ogledalo" projektovano je tako da njegovi zidovi reflektuju okolno drveće, stvarajući futurističku šumsku idilu. Njegov enterijer, napravljen od šperploče sa površinskim brazdama breze,  istovremeno je čist i udoban, sa šest prozora sa nesvakidašnjim panoramskim pogledom. Kućica je obložena infracrvenom prevlakom kako ptice ne bi upadale u nju. U sklopu "Kockastog ogledala" nalazi se spavaća soba sa velikim bračnim krevetom, foaje, kupatilo i terasa na krovu. Noćenje za dve osobe u njemu staje 708 dolara.

 

 

"NLO drvo" više podseća na scenografiju nekog naučno-fantastičnog filma nego na hotel. Apartman na dva nivoa čine dve zasebne spavaće sobe, kupatilo i dnevna soba, pa se smatra idealnim za smeštaj porodice. Noćenje u ovoj "svemirskoj letelici" košta 677 dolara.

Kućice na drvetu, Kostarika

 

 

Ove kućice smatraju se rajem za posmatrače ptica i zaljubljenike u prirodu. Nalaze se unutar džungle, na zemljištu površine oko 3.200 kvadratnih metara, okruženom vodopadima, bazenima i rekom. Osim egzotičnih ptica, gosti ovog hotela imaju priliku i da posmatraju lenjivce, majmune, mrmote i druge životinje. Sve kućice imaju klima uređaje, tuš kabine i frižidere, a noćenje u njima dve osobe staje 98 dolara.

 

Sanaja Nanšan, ostrvo Hainan, Kina

 

 

Kućice na drveću na obali Južnog kineskog mora idealne su za one koji žele miran odmor. Smeštene su duž izolovane plaže, u blizini budističkog manastira i ekološkog tematskog parka sa hramovima, pagodama i botaničkim baštama. Svaka od njih ima pogled na statuu Guan Jina, visoku 108 metara, koja se nalazi u moru.

 

Reserva Amazonica, Peru

 

 

Seoske kućice na drveću na jugo-istoku peruanskog dela Amazona nalaze se na visini od oko 27 metara. Njihovi gosti mogu da šetaju, a da ne dodirnu tlo, zahvaljujući nizu međusobno povezanih mostova. Za noćenje za dve osobe u ovim kućicama treba izdvojiti 460 dolara.