PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Hobitsko selo opčinilo svet

  • Objavljeno:
  • 5.10.2018

Niz kućica prekrivenih zemljom izgrađeno je na području grada Sivas u centralnoj Anadoliji kao deo rastućeg hobitskog odmarališta koje privlači turiste iz celog sveta, a naročito obožavaoce kultne sage Gospodar prstenova.

 

Inspirisane izgledom hobitskih domova koje su smeštene u padinama brežuljaka, ove i simpatične kućice su dizajnirane za život pod zemljom, a karakterišu ih i prepoznatljivi kružni otvori.

 

 

Na prostoru za piknik i odmor Pašabahče na sedam kilometara od grada Sivas, u prvoj fazi izgrađeno je sedam kuća, da bi nakon velikog interesovanja turista iz Evrope ali i iz Australije, Kine i Japana  odlučeno da se znatno prošire kapaciteti.

 

 

Drugom fazom projekta broj kuća povećan je 24. U njima je smešteno sve što je potrebno za život i odmor: kuhinja, dnevna soba, spavaća soba i kupatilo. Pri tom su i veoma prostrane i prijatne: njihova lokacija pod zemljom omogućava da leti unutra bude prijatna temperatura, a zimi toplo.

 

 

Gradske vlasti nameravaju da dodatno prošire hobitsko selo i ponude turistima iz svih krajeva sveta jedinstven odmor. Gradonačelnik Sivasa Sami Ajdin smatra da ne postoje ograničenja što se tiče broja kuća koje će biti izgrađene jer se one grade unutar brda i bez većeg remećenja prirode.

 

 

"Na svakom mestu mogu se pronaći hoteli sa pet zvezdica, ali teško je naći mesto u prirodi gde se deca mogu mirno igrati i gde se možete odmoriti", rekao je gradonačelnik Ajdin.

 

 

Kućice se iznajmljuju na sedam ili deset dana po ceni od 120 turskih lira za dan.