PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Grad u kojem ljudi žive pod zemljom

  • Objavljeno:
  • 29.5.2016

Zbog neverovatno visokih temperatura koje dosežu 40 stepeni, gradska populacija bila je primorana da sav svoj svakodnevni život preseli u podzemlje. Tako se ovde mogu naći i domovi i biblioteka, ali i podzemna crkva.

 

Ovaj fascinantni krajolik godinama su klesali rudari u potrazi za draguljima kojima je bogat taj prostor, a danas njihovi tuneli i prostorije ispod površine zemlje služe i kao prvi svetski međunarodno hvaljen podzemni hotel.

 


   Najukletiji grad u Evropi – njegovo ime se ne spominje

 

   Legende o vešticama i bebama sa dva srca i tri plućna krila, iznenadni odroni i automobilske          nesreće, navele su mnoge da poveruju da je ovaj gradić najukletiji u Evropi.   

 


 

Donosimo fotografije ovog nekonvencionalnog grada.

 

Na prvi pogled, delovaće kao da na ovom mestu nema mnogo toga da se vidi.

 

 

Ali ako pogledate malo bolje, videćete da iz pustinjskog terena izviru dimnjaci.

 

 

 

Većina stanovnika napravila je prave domove pod zemljom.

 

 

Samo ime grada "Coober Pedy" znači "rupa u zemlji za belce", a izgradnja ovih zemunica počela je kada su građevinski radnici i vojnici počeli da se vraćaju iz Prvog svetskog rata i da se naseljavaju na ovom mestu 1917. godine.

 

 

Život u podzemlju bio je izuzetno težak u početku. Čak je i voda ručno dostavljana, ali na sreću stanovnika ovog grada – lokacija ima podzemne izvore što je kasnije znatno olakšalo život.

 

 

Ako želite odmor uz pivo ili omiljeno piće, možete ga dobiti u ovom podzemnom gradu. I to u vrlo prostranim i sasvim pristojnim pabovima.

 

 

U podzemnom gradu nalazi se čak i crkva, čiji vitraži deluju zapanjujuće kada ih obasja dnevna svetlost.

 

 

 

Ako, pak, volite da čitate, tu je i podzemna biblioteka.  

 

 

Ovde se čak nalazi i "Desert Cave Hotel", odnosno prvi međunarodno priznat podzemni hotel na svetu. U potpunosti je izgrađen u kamenu, tako da održava prijatnu temperaturu čak i na ekstremno visokim temperaturama Južne Australije.

 

 

Naravno, stanovnici ne provode svo vreme pod zemljom. Na otvorenom se igra golf (bez obzira što nema trave), posećuju se mobilni bioskopi, a u blizini se organizuju i konjičke trke.

 

 

Ove godine grad slavi 100 godina od kada je četrnaestogodišnji dečak pronašao dragi kamen na sadašnjoj lokaciji grada – što je ubrzo dovelo do popularnosti ovog mesta.

 

 

Godinama su rudari u potrazi za dragim kamenjem ostavljali iskopine koje su i danas vidljive, a u nekima od njih je još uvek moguće pronaći poneki dragi kamen.

 

 

 

Stoga čak i danas mnogi turisti pokušavaju da nađu jedan od čuvenih kamenja koji su proslavili ovaj grad.

 

 

Možemo videti i zašto jer je upravo Coober Pedy najveći dobavljač dragog kamena opal na svetu.

 

 

Foto: businessinsider.com / thelookoutcave.com / sundayblog/Stephanie Sievers