PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Futuristički Mercedes inspirisan filmom Avatar

  • Objavljeno:
  • 20.1.2020

Inspirisan novim nastavkom filma Avatar i njegovim fiktivnim svetom Pandora, proizvođač automobila Mercedes-Benz predstavio je novi fascinantni koncept automobila za budućnost. Nazvan Vision AVRT, automobil predstavlja Mercedesovu viziju automobila kao živog bića.

 

"Vision AVTR" predstavljen na ovogodišnjem sajmu tehnike i tehnoloških dostignuća CES u Las Vegasu. Njegov naziv ne samo što asocira na naslov Kameronovog ostvarenja iz 2009. godine, već predstavlja skraćenicu za "Advanced Vehicle Transformation".

 

 

Dizajn automobila inspirisan je fiktivnim univerzumom u kojem je smeštena radnja filma, kako bi demonstrirali nove načine na koje ljudi, mašine i priroda mogu da interreaguju.

 

 

Automobil se ponaša poput simbiotskog organizma koji reaguje na prisustvo ljudi čim kroče u njega.

Kada vozač postavi ruku na multifunkcionalni upravljač na centralnom delu automobila, čovek i mašina postaju jedno.

 

 

Ovaj upravljač služi umesto tradicionalnog volana i omogućava da se vozač i automobil povežu biometrijskim očitavanjem. Automobil prepoznaje čovekove otkucaje srca i njegov dah, nalik povezanosti među organizmima koje postoji u Pandori.

 

 

Iako ne postoje vidljivi prekidači ili dugmići, putnici mogu da upravljaju okruženjem pomoću menija koji se projektuje na njihovom dlanu kada podignu ruku.

 

 

Kroz dizajn automobila napravljene su još neke asocijacije na film, pa tako centralni deo automobila podseća na Drvo duša, dok svetlosne spirale kruže i povezuju sve u jednu celinu.

 

 

Putnici su udobno smešteni u sedišta koja podsećaju na ležaljke od listova, dok je kao inspiracija za dizajn točkova automobila poslužilo seme svetog drveta.

 

 

Ukupno 33 bioničkih zakrilaca nalaze se na zadnjem delu automobila i imitiraju krljušt reptila. Ove klapne pružaju informacije vozaču i okolini automobila putem suptilnih pokreta.

 

 

"Nismo želeli da napravimo samo automobil, želeli smo da kreiramo nešto nalik živom organizmu. Kreirali smo futurističko vozilo koje izgleda kao da je izašlo iz tog zadivljujućeg održivog sveta. To je vozilo koje omogućuje da se povećaju sposobnosti našeg tela, baš kao što to omogućavaju Avatari u filmu", kaže Gordon Wagner, šef sektora dizajna u Mercedes-Benzu.

 

 

Baterije koje pokreću automobil napravljene su od materijala koji se u potpunosti mogu reciklirati. Takođe, enterijer automobila izrađen je od održivih materijala – sedišta su tapacirana veštačkom kožom, dok su podovi izrađeni od ratana.

 

 

"Definicija luksuza u budućnosti će se fokusirati na spoj lepote i inteligencije. Vision AVTR redefiniše pojam luksuza kombinujući lepotu prirode sa odgovornim i održivim luksuzom zarad naše planete"