PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Futuristička jahta Zahe Hadid

  • Objavljeno:
  • 16.9.2014

Predstavljamo vam novu jahtu jedne od najčuvenijih svetskih arhitekata Zahe Hadid. “The Unique Circle Yachts” porodica jahti dizajnirana je u prepoznatljivom stilu Zahe Hadid, a koji kritičari nazivaju neofuturizmom. Pored impresivnog dizajna, osmišljena je i da odgovara na najsitnije potrebe svojih vlasnika. Zaobljena forma i fragmentirana geometrija glavne su karakteristike dizajna ove neobične jahte, koja se neće dopasti samo tvrdokornim ljubiteljima retro modela.

 

Dizajn superjahte „Jazz“ inspirisan je fluidnom dinamikom i podvodnim ekosistemom, a oblik je osmišljen na osnovu hidrodinamičkih istraživanja. Egzostruktura gornjeg dela je osmišljena kao protkana mreža koja varira u debljini i pruža potporu strukturi, dajući joj istovremeno prirodnu estetiku koju jahta mora da ima. Evocirajući organski sistem morskog ambijenta, ova jahta ima strukturu koja povezuje različite nivoe i palube broda, kao i različite elemente dizajna.

 

 

„Jazz“ je osmišljena da ispuni individualne zahteve svojih vlasnika, a svaka jahta će pomalo varirati u izgledu, prema zahtevima svojih vlasnika.

 

„Kao dinamični objekat u dinamičnom okruženju, dizajn jahte mora da inkorporira dodatne parametre koji stoje iza arhitekture – a koji postaju još ekstremniji na vodi. Svaka jahta je inženjerska platforma koja integriše specifični hidrodinamičke i strukturne zahteve zajedno sa najvišim nivoom ugodnosti, prostornog kvaliteta i bezbednosti“, kaže Zaha Hadid o svom projektu.

 

„Blohm+Voss“ je kompanija koja je dokazala iskustvo, tehničku stručnost i kapacitete koji nude savršena rešenja za kupce na tržištu superjahti. Pomorske arhitekte firme „Blohm+Voss“ uvek pomeraju granice inovacije i tehnologije, a u poslednjih nekoliko godina izradili su mnoge superjahte, među kojima su 120 metara duga jahta „A“ koju je dizajnirao Filip Stark, „Eclipse“ jahta koju je dizajnirao Terrence Disdale, a koja je sa 162, 5 metra druga najveća jahta na svetu. Pored nje, tu su i poznate jahte „Mayan Queen IV“ i „Palladium“.

 

Studio „Zaha Hadid Architects“ i firma „Blohm+Voss“ transformisali su uobičajeni dizajn jahti, kreirajući inovativni koncept koji je ovu viziju pretvorio u prototip spreman za plovidbu, sa dinamičnim rešenjima u oblasti pomorske arhitekture.

 

 

Foto: www.zaha-hadid.com