PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Duh Češke na Tašmajdanu

  • Objavljeno:
  • 1.3.2021

Od koga se bolje mogu naučiti tajne piva nego od onih koji umetnost njegovog spravčjenja gaje vekovima. Čuvena češka kraljevska pivara Krušovice ima počasno mesto u restoranu OUR Pub.

 

Kada je "OUR bar" na Tašmajdanu, prepoznatljivo ime u ugostiteljstvu prestonice, pored ostalog i po živom večernjem provodu, početkom 2017. promenio vlasnike, promenjeno je mnogo toga. Najpre, deo imena – OUR je, naravno, zadržano kao već usvojeno i privlačno zbog retro prizvuka skraćenice za socijalističku "organizaciju udruženog rada". S druge strane, može se tumačiti i kao engl. our (naš), jer to i jeste ideja – da se svi osećaju kao da su na svom terenu. Promena drugog dela imena jasno je označila i novi koncept. "OUR bar", sa velikim izborom pića i koktela, postao je pab sa širokom ponudom najkvalitetnijih piva, među kojima su slavne "Krušovice" na prvom mestu.

 

Izvrsna "pivska" kuhinja i prijatan ambijent po ugledu na češke pivnice, dopunjuju ugođaj, zajedno sa sjajnim muzičkim programom, rock, jazz, blues i živim nastupima bendova koji su zamenili raniji DJ koncept.

 

 

ČEŠKA PIVARSKA TRADICIJA

 

I enterijer je doživeo transformaciju u pravcu fino naglašene, ali ne preterano tipične atmosfere pivnica, koja se obično "dočarava" svuda istim nameštajem i detaljima. Kombinacija aktuelnog industrijskog dizajna i umetnički znalački transponovanih artefakata vezanih za pivaru "Krušovice", koju su osmislili sami vlasnici "OUR Pub"-a, glavna je odlika ovog modernog prostora sa dodirom tradicije.

 

Mada nudi i izbor drugih piva, među gostima je poznat kao "češka pivnica", a već s vrata je jasno zašto se tako prepoznaje. Ključni akcenti u prostoru vezani su za ovu pivaru i njenu tradiciju dugu skoro 450 godina.

 

Ono što prvo upada u oči je široki obli stub koji se uzdiže celom visinom prostora i na kojem je na češkom jeziku ispisan istorijat pivare "Krušovice". Čuveni "Královský pivovar Krušovice", je 1581. osnovao Jiří Birka, da bi ga kasnije prodao kralju Rudolfu II Habsburškom i dao dozvolu da u logo kompanije uđe imperijalna kruna Austrije. Pivara je 1945. postala državna, 1993. privatizovana, a 2007. ušla u sastav "Hajnekena". Danas se pivo "Krušovice" izvozi po celom svetu, a evo, stiglo je i u Srbiju. Pivara je donela slavu živopisnom mestu Krušovice u Srednjoj Češkoj, pa je njen obilazak sastavni deo turističkih tura.

 

 

Ako i ne otputujete u Češku, razgledajte pažljivo prednji deo šanka u "OUR Pub"-u. Njegovom celom dužinom od 6 m oslikana je panorama Krušovica. Umetnik Marko Ćulum, poznat po mnogim muralima koje je poklonio Beogradu i preobrazio zapuštene zgrade, ostavio je svoj jak pečat i ovde – i na fasadi i unutar restorana.

 

Enterijerom dominira kompozicija sa scenom iz pogona stare pivare "Krušovice" oslikana preko celog jednog zida. Reprodukovana stara fotografija inkorporirana je u centralni deo kompozicije, a zatim razvijena i ponovljena na velikoj zidnoj slici.

 

Instalacija od tri sjajna bakarna kazana, replika originalnih postrojenja za spravljanje piva, još jedan je od efektnih detalja. Točilice za pivo izvanrednog kvaliteta i estetike zaslužile su počasno mesto - umesto da, kao obično, budu na samom šanku, one su prosto "uramljene" u policu šanka od punog drveta.

 

HARMONIJA BAKRA I DRVETA

 

Fini sklad modernog i tradicije prožima enterijer restorana.

 

Na tragu industrijskog dizajna, na tavanici su ostavljene vidljive instalacije ventilacije i vodovoda, naglašene bakarnom bojom. Zidovi su delom crni, a delom prekriveni odlično uklopljenim segmentima nalik na nepečenu ciglu, a otkrivamo da je to u stvari crep.

 

 

Masivno drvo, koje daje toplinu prostoru, dominantan je materijal - od hrastovih podova čija je lepota tokom rekonstrukcije "oslobođena" crnog premaza, pa sve do stolova i stolica. Stari ručno pravljeni sto za 12 osoba, čija pomalo izlizana ploča priča svoju priču, uveče se dodavanjem nogara transformiše u barski sto za pivske zdravice. Visoki stolovi, proizvod novosadske firme "Woodastal" sa pločom od hrastovine i nogarima od najfinije borovine, takođe izvanredno deluju, a sa njima su odlično uklopljeni i niski stolovi sa orahovom pločom, delo drugog domaćeg malog proizvođača. 

 

Ambijent su, sa ukusom i merom, osmislili partneri u ovom poslu Dejan Nikolić i Branko Bogdanović. To se moglo i očekivati, pošto su već dugo u ugostiteljstvu, a dobro poznaju i "plivaju" u svetu piva i atmosferi koja ga prati – jedni su od operativnih organizatora "Belgrade Beer Festa".

 

KUHINJA SA UKUSOM PIVA

 

Gastro izbor pažljivo je planiran – s jedne strane prema internacionalnom meniju koji provereno najbolje ide uz pivo, a s druge, nekim originalima a la "OUR Pub". Specijalitet koji možete probati samo ovde, nazvan "Karlov malj", je pivski verni pratilac – svinjska butkica, spremljena na poseban način. Jedino ovde ona nije kuvana, već sporo pečena (6 do 8 sati) u crnom pivu sa javorovim sirupom i povrćem.

 

 

Tu su i glazirana, sporo pečena rebra u konfi luku, Porketa, tradicionalna rolovana prasetina sa začinskim biljem, stejkovi, ali i lakše varijante kao Fingwing, slatko ljutkasta krilca pečena u tempuri i na grilu, piletina sa pršutom, hrskave lignje, dimljena skuša, pa sve do burgera, crispy pilećih štapića, naćosa i drugih lakih zalogaja uz pivo, uključujući i domaća peciva od pereca do bavarskih kifli. Zahvaljujući umeću i mašti glavnog kuvara Nemanje Kolarca, "OUR Pub" je mesto sa izvanrednom kuhinjom, gde možete uživati uz češko "Na zdravi!".

 

 

Foto: Željko Kovačević