PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Drvene kućice u divljini norveške šume

  • Objavljeno:
  • 5.1.2021

Drvene kućice Woodnest cabins su moderno utočište skriveno među drvećem u blizini mesta Oda u Norveškoj. Za ljubitelje prirode, ali i one koji se ne plaše avanture i uvek žele da probaju nešto novo, ove kućice biće savršeno mesto za odmor.

 

Svaki objekat postavljen je na jedno stablo drveta i za koje je pričvršćeno pomoću čeličnog držača. Zahvaljujući tome, za postavljanje kućica nije potrebno graditi nikakvu strukturu na zemlji koja bi remetila okruženje.

 

 

Ovakav dizajn kućica koji je minimalno invazivan, osmislila je arhitektonska firma Helen  & Hard Architects iz poštovanja prema prirodi. Sve što posetilac ili gost može videti je kućica koja "lebdi" na visini od oko pet metara, i stablo koje prolazi kroz objekat i dalje neometano raste.

 

 

"Inspiraciju smo potražili u želji klijenta da osmislimo jedinstven objekat koji povezuje obično i neobično iskustvo penjanja i istraživanja drveća. Naš cilj je bio da kreiramo prostor koji će zaista dočarati šta znači boraviti u prirodi", navode arhitekti.

 

 

I baš zato su kućice smeštene u predelu do kojeg se ne može doći kolima, već isključivo šetnjom po strmim planinskim stazama.

 

 

Na kraju staze dočekuje vas drvena rampa koja vodi do ulaza u kućicu, a panoramski pogled koji se pruža iz nje otkriva da je avantura koju ste iskusili da biste stigli tu, bila vredna truda.

 

 

 

A unutra, svaki centimetar dostupnog prostora od nepunih 15 kvadrata, promišljeno je organizovan. Malo kupatilo i spavaća soba smešteni su sa obe strane od ulaza.

 

 

Preostali prostor kombinuje čajnu kuhinju i dnevnu sobu u jednom, a zahvaljujući velikim prozorima koji sežu do plafona, stiče se utisak da je prostor veći nego što jeste.

 

Za izgradnju kućice korišćeno je drvo, a zatim je struktura koja podseća na plod lešnika obložena netretiranom šindrom.

 

 

Foto: Helen & Hard Architects