PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Dizajn i tradicija u mišelinskom restoranu u Pragu

  • Objavljeno:
  • 4.1.2021

Enterijer restorana fine kuhinje "La Degustation Bohéme Burgouise" u starom delu Praga, modernizovan se i oplemenjen je elementima češke tradicije zahvaljujući renomiranom studiju "Olgoj Chorchoj".

 

Kada je restoran u okviru lanca Ambiente dobio Mišelinovu zvezdicu, žiri je izrazio iznenađenje zbog nedostatka tradicionalnih čeških proizvoda u enterijeru – a pre svega češkog kristala,  uzevši u obzir dugu tradiciju koju neguje ova zemlja u izradi predmeta od najfinijeg stakla.

 

Dizajneri Michal Froněk i Jan Němeček iz najpoznatijeg češkog studija "Olgoj Chorchoj", prihvatili su ovu primedbu kao važan zadatak pri renovaciji enterijera restorana.

 

Kao rezultat opsežne renovacije, tradicionalne češke tehnike izrade primenjene su u većini elemenata enterijera i to na materijalima: staklu, drvetu, kamenu i koži.

 

Jedan takav element primećuje se već na ulazu u restoran – atraktivan zid izrađen od prozirnih staklenih cigli, koji razdvaja ulazni deo od glavnog dela restorana.

 

 

Bez sumnje najimpresivniji predmeti u enterijeru, elementi koji plene pažnju, su masivni lusteri od češkog kristala. Luster "Consomé" poseduje vrlo neobičnu formu i sastavne elemente – čini ga venac od individualnih kristalnih komada, načinjenih tako da podsećaju na životinjske kosti koje se koriste za pravljenje ukusnih supa u restoranu.

 

 

Precizno izrađeni detalji i oblici skladno se uklapaju, i otkrivaju se posetiocima tek na bliži pogled.

 

 

Tradicija Češke primećuje se na drvenim podovima, sastavljenim od ručno sečenih ploča, izrezanih od hrastova iz bašte Kinsky u Pragu. Nepravilan oblik drvenih pločica kreira atraktivnu geometrijsku šaru, koja se nastavlja sve do kuhinje.

 

Sličan motiv ponavlja se i na kuhinjskim površinama, pre svega na podu koji je popločan heksagonalnim pločicama izrađenim od livenog bazalta. Efektna šara drvenog i bazaltnog poda kreira dinamičan efekat koji dominira enterijerom.

 

 

Oblik pločica inspirisan je strukturom ćelije, čime su dizajneri studija kreirali vezu sa organskim poreklom namirnica koje se koriste u restoranu.

 

 

Nameštaj je takođe unikatan i ručno rađen. Stolovi su izrađeni od livenog gvožđa sa debelim pločama od prirodnog drveta, čija središta krase komadi drveta sa vidljivim godovima, od kojih neki imaju i 80 centimetara u prečniku.

 

 

Stolice su izrađene u goveđoj koži, sa naglašenim dekorativnim šnirom, takođe u skladu sa češkom tradicijom. Paleta boja i materijala nije napadna, upravo suprotno. Raznovrsni materijali – uključujući i tavanicu od metalnih panela u boji zlata, harmonično koegzistiraju u enterijeru i pružaju mu poseban šarm.

 

 

Primena visokokvalitetnih materijala nije kreirala osećaj preteranog luksuza, već je upotrebljena da stvori prijatnu atmosferu za uživanje u gastronomskim specijalitetima restorana.

 

Foto: Olgoj Chorchoj / La Degustation Bohéme Burgouise