PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Da li biste odseli u ovom hotelu na litici?

  • Objavljeno:
  • 2.10.2019

Inspirisan jednim od najimpresivnijih vidikovaca u Norveškoj, arhitektonsko-dizajnerski studio Hayri Atak kreirao je zadivljujući koncept za butik hotel. Njihova ideja predstavlja hotel sa staklenim bazenom koji "visi" na litici Preikestolen, gotovo 600 metara nad fjordom Lysefjorden.

 

Litica Preikestolen odavno je popularna turistička destinacija koja privlači brojne avanturiste, a ovakav hotel definitivno bi pružio još jedan razlog putnicima iz svih krajeva sveta da posete zapad Norveške.

 

 

Ulaz u hotel nalazio bi se na vrhu litice, a taj prostor bi ujedno služio kao vidikovac. Devet apartmana i hotelski saloni nizali bi se nadole uz strmu liticu.

 

Ipak, najveći izazov za hotelske goste čeka na najnižem spratu, gde se nalazi dugačak bazen sa staklenim dnom i stranama. Oni najhrabriji imali bi priliku da se kupaju u potpuno transparentnom bazenu i uživaju u jedinstvenom pogledu na fjord.

 

 

Intrigantna ideja za ovaj hotel rodila se nakon što je vlasnik studija iz Istambula Hayri Atak video fotografiju svoje prijateljice nastalu tokom putovanja u Norveškoj i poželeo da tu dozu adrenalina unese i u dizajn svog projekta.

 

"Iako nisam zapravo bio tamo, osetio sam adrenalin kao kada se nađete na ivici. Želeo sam da prenesem to iskustvo i van granica i ta ideja postala je moja inspiracija", kaže Atak.

 

 

Kao i mnogi projekti koji pomeraju granice arhitekture, ovaj hotel sa bazenom na litici možda nikad ne bude izgrađen. Međutim, adrenalinske zavisnike obradovaće vest da će uskoro moći da se okupaju u nebeskom bazenu u Londonu koji je trenutno u izgradnji, a u istom gradu očekuje se izgradnja i transparentnog beskonačnog bazena koji će se nalaziti na vrhu nebodera.

 

Foto: Hayri Atak