PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Budućnost vožnje koja vam se možda neće svideti

  • Objavljeno:
  • 31.8.2017

Tehnologija "automobila bez vozača" koji će biti međusobno umreženi i koji će moći da se kreću bez pomoći čoveka izvesna je budućnost koja se strastvenim vozačima sigurno neće svideti. 

 

Smart je predstavio električni koncept Vision EQ Fortwo koji u sebi objedinjuje sve karakteristike malog urbanog automobila budućnosti.

 

Strategija budućnosti individualnog prevoza u velikim svetskim gradovima podrazumeva sve veću upotrebu automobila koje pokreću alternativni pogonski sistemi, pre svega elektromotori, kako bi se smanjilo lokalno zagađenje životne sredine. 

Paralelno sa tim, radi se na tehnologiji “automobila bez vozača” koji će biti međusobno umreženi i koji će moći da se kreću bez pomoći čoveka. Ovakva vozila treba dodatno da unaprede vožnju po gradu, da smanje saobraćajne guževe i opasnost od sudara.

 

 

Predviđa se i ekspanzija takozvanih “car sharing” kompanija koje kratkoročno iznajmljuju vozila korisnicima i naplaćuju uslugu po satu. 

Koncept Smart Vision EQ Fortwo objedinjuje sve ove savremene tendencije u jednom automobilu – to je potpuno autonomno vozilo na električni pogon, za prevoz do 2 osobe, koje naizmenično može koristiti veći broj ljudi.

 

Automobil je takođe uvek povezan na Internet, pa su putnicima na raspolaganju sve neophodne informacije i usluge, dok udobno zavaljeni u svojim sedištima upravljanje vozilom prepuštaju kompjuteru. 

 Iako je za sada reč samo o konceptu, ovaj Smart nosi EQ oznaku budućeg Daimlerovog brenda pod kojim će se proizvoditi Mercedes i Smart automobili na struju. Naime, Daimler planira da do 2022. godine lansira 10-ak modela sa električnim pogonom, od vozila veličine Smarta, pa do velikih SUV-ova.

 

Smart Vision EQ Fortwo zamišljen je pre svega kao “car sharing” automobil, bez fizičkih upravljačkih komandi u kabini. 

Funkcijama i sadržajima u automobilu upravlja se putem elektronskog uređaja nalik smartfonu ili pomoću glasovnih komandi. Umesto klasične komandne table tu su centralni, široki 24 inčni ekran, i dva manja 4 inčna displeja sa strane. 

 


 

 

Na prednjem braniku takođe se nalazi veliki ekran koji može da služi za komunikaciju sa drugim učesnicima u saobraćaju ili sa pešacima koji treba da pređu ulicu.

 

Futurističkom izgledu automobila doprinose i poluprovidna vrata elipsastog oblika koja se otvaraju nagore.

 

Za pogon je odabran električni motor nepoznate snage, koji se napaja strujom iz paketa baterija kapaciteta 30kWh. Kada nije u funkciji, automobil se samostalno odvozi do najbliže stanice za punjenje kako bi se baterije dopunile za sledeću vožnju.

 

 

Smart Vision EQ Fortwo imaće svetsku premijeru na predstojećem auto-salonu u Frankfurtu, a kada ćemo ga videti na ulicama velikih evropskih gradova još nije poznato.