PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Božićni duh dolazi onima koji se za njega pripremaju

  • Objavljeno:
  • 30.12.2020

Uvek je dobra ideja planirati praznike kako biste izbegli nepotrebno nerviranje. Pripremili smo za vas nekoliko saveta kako da svoj dom pripremite za praznike kako bi praznični duh stigao i pre Božića.

 

Najčešći razlog zašto se praznično sređivanje doma odvija u atmosferi žurbe i nervoze je dugo odlaganje pre stvarne akcije. Zbog toga je vredno unapred razviti plan koji će pojednostaviti čitav proces i osigurati da nijedan od koraka ne bude propušten. Pošto praznici okupljaju ljude, ispravno je da svi budu uključeni u praznično čišćenje.

 

Praznično sređivanje: prvo napravite prostor

 

Iako se prva faza čišćenja može pokazati kao da oduzima najviše vremena, ona će vam omogućiti da se rešite nepotrebnih stvari i uštedite prostor. Uklonite sve predmete zbog kojih vaš dom izgleda kao vizuelni haos. Ne zaboravite da očistite ormare, plakare i ostave – sigurno postoje predmeti koji vašoj porodici više nisu potrebni – i napravite prostor za nove.

 

Kada se pozabavite ovim zadatkom, nastavite sa uklanjanjem zavesa i čišćenjem nameštaja i tepiha. Na ovaj način ćete se osloboditi većine prašine i vaš dom će dobiti prostor i svežinu. Sledeći korak je čišćenje prozora i poda i uklanjanje vidljive nečistoće na zidovima ili tapetama. Tada možete srećno da okačite prve novogodišnje ukrase i uživate u njima. Deca vam mogu pomoći oko svih zadataka – čišćenja i ukrašavanja, možda će im trebati samo odgovarajuća motivacija (savetujemo poslastice).

 

Pomoć je uvek dobrodošla. U ovom slučaju može doći u obliku Gorenje usisivača. Možete se osloniti na klasični model svih vremena sa velikom snagom usisavanja ili isprobati nove bežične modele koji vam pružaju veliku fleksibilnost. Na raspolaganju su i parni čistači koji se mogu koristiti bilo kada i bilo gde, jer im nije potrebna destilovana voda; voda iz slavine će se sasvim dobro uklopiti. Samo para, bez upotrebe hemikalija koje se inače koriste u domaćinstvima, može ukloniti svu prljavštinu. I to nije sve: para će takođe ukloniti grinje, bakterije i druge alergene, bez ikakvog oštećenja površina koje čistite.

 

Magija se dešava u kuhinji

 

Da biste uživali u pripremi i konzumiranju praznične trpeze, kuhinja bi trebala biti savršena. Kao i u drugim prostorijama, čišćenje započinje sortiranjem sadržaja ormarića i fioka. Zatim ih sve prebrišite rastvorom pripremljenim sa tečnošću za pranje sudova. Mašina za pranje sudova može raditi preopterećena prekovremenim radom dan ili dva dok opere sve tanjire, čaše, šerpe, plehove i pribor za jelo.

 

Još jedan zahtevan korak je temeljno čišćenje frižidera, rerne i mikrotalasne. Ako niste veliki ljubitelj hemikalija masovne proizvodnje, možete isprobati pouzdane i dokazane proizvode za čišćenje kuće. Voda sa sirćetom se lako nosi u borbi protiv masti i osušenih mrlja koje nastaju tokom kuvanja. Izgorelu prljavštinu sa dna rerne uklonite sodom bikarbonom. Soda bikarbona je takođe dobro rešenje za frižider. Nakon uklanjanja namirnica i odmrzavanja uređaja, uklonite mrvice i mrlje od hrane, a zatim pospite prah po osušenim delovima. Nakon uklanjanja ove vrste prljavštine, obrišite unutrašnjost frižidera sunđerom natopljenim tečnošću za pranje sudova, a zatim ga obrišite na suvo. Ako nemate frižider sa jonizatorom koji upija neprijatne mirise, takođe je dobro ostaviti tanjir sa malom količinom sode bikarbone u frižideru.

 

Sledeći korak je čišćenje spoljne površine nameštaja, kuhinjske ploče, pločica i sudopera. Za ručke ormarića, gde se često nakuplja masna prljavština, možete koristiti tečnost za pranje sudova koja neće oštetiti njihovu strukturu. Da biste izbegli ogrebotine laminiranog ili lakiranog premaza, koristite meku stranu sunđera ili pamučne tkanine. Čišćenje kuhinjskih slavina i sudopera zahteva slične mere predostrožnosti. Vidljivi tragovi kamenca koji se pojavljuju na površini najbolje je očistiti blagim vodenim rastvorom pomešanim sa tečnošću za čišćenje. U slučaju tvrdih naslaga koje je teško ukloniti, koristite gazu natopljenu sirćetom i ostavite je na prljavim delovima jedan do dva sata – ovo bi trebalo da vam pomogne da odstranite mrlje.

 

Praznično sređivanje doma je zaista dugotrajan zadatak – svidelo se to nama ili ne. Međutim, vredi brinuti o tome pre nego kasnije kako biste osigurali mirno raspoloženje kod kuće pre Božića.

 

Taj miris sveže pečenih kolačića

 

Naravno, tokom praznika u kuhinji ne sme nedostajati zajedničkog slatkog porodičnog stvaranja. Priprema tople čokolade, kuvanog vina sa božićnim začinima, pečenje kolačića za Deda Mraza i priprema ostalih prazničnih poslastica obradovaće sve. Domaće pripremljene poslastice mogu biti i savršen praznični poklon.

 

 

Izgledajte lepo, osećajte se lepo

 

Poslednji deo pronalaska božićnog duha jeste uživanje u njemu. Ali da bi to učinio, treba se osećati posebno. Odeća je veliki deo toga. Nakon čišćenja, usisavanja, pranja i sušenja veša, peglanja i slaganja, vreme je da obučete svoju omiljenu ili najbolju odeću da biste izgledali najbolje. Sreća sledi prirodno.

 

Čak i zahtevnije mrlje ne mogu slomiti božićni duh, pogotovo ako posedujete Gorenje WaveActive mašinu za pranje veša. Ove mašine za pranje veša koriste jedinstvenu IonTech tehnologiju za uklanjanje i najtvrđih mrlja uz najnežniju negu. Koristeći snagu procesa prirodne jonizacije osigurava najbolje rezultate pranja bez visokih temperatura, dodatnih hemikalija, omekšivača ili drugih sredstava, sprečava taloženje kamenca, što produžava životni vek mašine. Tako da vreme možete provesti na ono što vam je zaista važno.

 

Uživajte u praznicima!

 

 

Izvor: Promo

Foto: Gorenje