PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

BIG BERRY rizort u Sloveniji – otelotvorenje luksuza slobode

  • Objavljeno:
  • 20.9.2019

Kombinacija autentičnog iskustva, povezanosti s prirodnim okruženjem i luksuznog doživljaja preneta je na najveći i najvažniji mural koji krasi 100 m2 u BIG BERRY rizortu u Sloveniji. Otkrivamo šta to sve naglašava ovaj izuzetan mural koji je izradila umetnica Tea Jurišić.

 

Tokom leta predstavili smo vam deset murala koje je devet umetnika i umetnica iz Srbije, Slovenije i Hrvatske izradilo u aprilu 2019. u posebnom turističkom rizortu usred prirode – u BIG BERRY rizortu u Beloj Krajini, na pola puta između Zagreba i Ljubljane. Zajedno su stvorili ukupno 230 m2 murala i novu umetničku ulicu na reci Kupi.

 

Ostao nam je još samo poslednji mural, najveći i najvažniji – 100 m2 velik mural, koji krasi plafon terase recepcije, predstavlja BIG BERRY svet. Ovaj poseban, prekrasan i neobičan mural koji naglašava sve što BIG BERRY predstavlja, sve što može ponuditi svojim gostima i sve što ga čini toliko posebnim izradila je hrvatska umetnica Tea Jurišić - KVAR Illustrations koju smo upoznali kroz predstavljanje njenog BB Mastermind murala.

 

 

Tea Jurišić – Kvar Illustration, mural BIG BERRY

 

Pre stvaranja najvećeg i najvažnijeg murala koji predstavlja celi BIG BERRY svet, Tea je pomno proučila materijale o BIG BERRY-ju. "Tada sam napravila popis stvari koje su mi se činile najvažnije i najreprezentativnije", objašnjava Tea, a mi možemo potvrditi da je zaista pogodila.

 

BIG BERRY brend nastoji da kreira dodatne vrednosti. Na bajkovitom mestu gde se reke Lahinja i Kupa spajaju u jednu, uz najdužu plažu u Sloveniji, 2016. godine pokrenut je BIG BERRY, koncept koji se od početka razlikuje od mnogih sličnih, a jedan od elemenata razlike je upravo i projekt koji sada predstavljamo. BIG BERRY Kolpa River Resort je prva i najvažnija BIG BERRY destinacija, koja je BIG BERRY mesto na kojem se rađaju ideje i gde se testiraju različite inovacije, među kojima se najuspešnije nude franšizerima. Uz testiranje ideja, BIG BERRY Kolpa River Resort nastoji da privuče goste u turistički manje razvijene krajeve, u samo srce regije – i baš kao lokalnim stanovnicima osigura autentično iskustvo. Kombinacija autentičnog iskustva, povezanosti s prirodnim okruženjem i luksuznog doživljaja je garancija zadovoljstva.

 

 

Tea je želela da uključi što veći deo toga i u sami mural. "Odlučila sam da na muralu predstavim portrete različitih BIG BERRY gostiju. Napravila sam mural koji predstavlja celi rizort. Tako imamo predstavljenu reku Kupu, veliko polje i različite ljude koji su zaista vrlo važni i koji na muralu uživaju u svim aktivnostima koje se nude u rizortu", objašnjava umetnica. Mural takođe uključuje "ljude koji se bave jogom, druge koji čitaju knjige pod moćnim drvećem, one koji uživaju na ljuljaškama, baveći se različitim sportovima, plivanjem u reci, kao i tipične BIG BERRY kućice i BB BBQ House".

 

 

Na muralu su prikazane najlepše i najpopularnije aktivnosti u rizortu. Ideja, koja je sjedinjena sa sloganom – luksuz slobode, nudi za svakoga ponešto – za turiste, pojedince, ali pre svega je odlična lokacija za team buildinge ili poslovne odmore, jer nudi mnogo mogućnosti za razne aktivnosti, sastanke i odmore na ukupno 25.000 m2 površine.

 

Ovaj mural je emocionalna mapa svega što predstavlja BIG BERRY osećaj koji proizlazi iz osnovnog osećaja luksuza slobode. Sloboda opuštanja od svakodnevnih obaveza, oslobađajući osećaj kada zaboravimo proveriti telefon i email. Sloboda čitanja u krevetu ili uživanja u vožnji kanuom i uživanje u spokoju prirode. Sloboda sedenja ispod hrastova, starijih od vaših pradedova i prabaka, i zvuka vetra koji se igra s njihovim lišćem. Mural prikazuje sve one luksuzne osećaje koji su toliko osnovni i poznati, a opet ih tako retko doživimo. Osećaji koji su sasvim tipični za BIG BERRY.

 

Osim luksuza slobode, ovaj mural donosi i osećaj pripadnosti, pouzdanih prijatelja i obitelji, sigurnosti. To je osnova za život s korenjem toliko snažnim da se možete mirno proširiti u bogatu krošnju. Mural BIG BERRY sveta predstavlja lokalni osećaj – lokalni krajolik i okolinu, kao i osećaj biti neko, nešto nečemu. Osećati se povezano. 

 

 

Kako bi dodatno ilustrovala atmosferu rizorta, Tea je ciljano koristila nežnu paletu boja. "Mural je na poziciji koja je vrlo blizu ljudima i trebao bi biti miran i opuštajući, a ne napadati vas jakim bojama", kaže umetnica.

 

Izrada murala

 

Iako Tea Jurišić ima zavidno iskustvo izrade murala, svaki mural je za nju jedinstven.

 

Sa svojih 100 m2, najveći mural u BIG BERRY-ju sastavljen je od manjih drvenih ploča veličine od 2 do 2,5 m2 koje je Tea oslikala na podu a zatim je, po završetku svih delova, spojen u celinu na plafonu. Mnogi bi pomislili da joj je time olakšan posao, no zapravo je potpuno suprotno. "Najteže je bilo to što je mural bio na podu, što znači da ga pri izradi nisam mogla posmatrati iz daljine", otkriva Tea.

 

 

Međutim, Tea je kao umetnica vrlo snalažljiva i problem je rešila na vrlo kreativan način: "Napravila sam grubu skicu, potom snimila svaki do fotoaparatom i u Photoshopu spojila u jednu sliku kako bih videla je li sve ispravno povezano." Takođe je naglasila da "svaki deo murala ima svoju priču i može biti potpuno nezavisan od ostalih".

 

 

BIG BERRY Art Colony

 

S obzirom na to da uličnu umetnost češće viđamo u urbanim područjima nego na ovakvim lokacijama usred prirode, zanimalo nas je Teino mišljenje o tome. "U gradskoj džungli smo stalno bombardovani različitim stvarima sa svih strana. U većini slučajeva vidimo mural i prođemo pored njega. Nekoliko sekundi ga pogledamo i nastavljamo svojim putem. A ljudi ovde dolaze da bi uživali, više vremena provedu ovde i povežu se." 

 

 

Kroz projekt BB Art Colony 17 međunarodnih umetnika je tokom dve godine stvorilo ukupno 373 m2 murala i novu umetničku ulicu uz reku Kupu. Predstavili smo vam sve murale nastale ove godine, koji će kroz ovaj projekt zasigurno nastaviti da žive i izvan BIG BERRY Kolpa River Resorta. Prva stanica na kojoj ih možete pogledati je izložba BIG BERRY Art colony u Muzeju savremene umetnosti u Zagrebu gde se 02. oktobra otvara izložba posvećena BIG BERRY muralima. Izložba uključuje rad Luxury of Freedom Nine Urh, nastao 2018. kao i fotografije ostalih radova nastalih kroz dve godine koliko je trajao projekat.

Takođe, ilustratori, slikari i ostali vizuelni umetnici, slobodno ih kontaktirajte za učestvovanje u narednim edicijama projekta.

 

Foto: João Sousa, Uroš Novina