PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

BIG BERRY rizort u Sloveniji – centar umetnosti, znanja i turizma

  • Objavljeno:
  • 28.8.2019

U BIG BERRY-ju veruju da je znanje najveća moć svakog čoveka. I baš kao što je celi svet učionica, BIG BERRY teži da postane mesto gde se svakodnevno podstiču kreativnost i znatiželja, gde je brainstorming svakodnevno na meniju i gde je stres tek pojam u rečniku.

 

U četvrtom članku o BB Art Colony projektu u BIG BERRY rizortu nastavljamo s predstavljanjem prekrasnih murala koje je 9 umetnika i umetnica iz Srbije, Slovenije i Hrvatske izradilo u aprilu 2019. u posebnom turističkom rizortu usred prirode – BIG BERRY Kolpa RIver Resortu u Beloj Krajini, na pola puta između Zagreba i Ljubljane. Zajedno su izradili 230 m2 murala koji čine novu umetničku ulicu na reci Kupi.

 

Nakon prošlomesečnog izveštaja o temeljnim vrednostima BIG BERRY brenda – o ljubavi, porodici i zajednici, red je došao na predstavljanje još nekih od tema koje imaju snažan uticaj na razvoj brenda - umetnost i znanje. Ovoga puta vam predstavljamo dva nova morala dveju višestruko nagrađenih umetnica – Slovenke Mete Wraber i Hrvatice Tee Jurišić, kroz čije ćete radove imati priliku da bolje upoznate celokupnu povezanost BIG BERRY brenda s različitim oblicima umetnosti.

 

Meta Wraber, mural BB Fashion design

 

Nema boljeg načina za razumevanje nekog okruženja od toga da ga dodirnete, osetite svojom kožom. S bogatom istorijom modnog dizajna i modne industrije u Beloj krajini, verujemo da taj kraj nije samo savršeno okruženje za modne revije, već je i idealno mesto za nadahnuće zapanjujućih modnih kreacija, što je ovekovečila i Meta Wraber izradom murala na temu BB Fashion design.

 

 

U 2018. godini, BIG BERRY je ugostio više od 70 različitih dizajnera koji su inspirisani rizortom i BIG BERRY brendom izradili koncepte za više od 200 različitih elemenata, od kojih će neki postati deo brenda i tako doprineti njegovoj prepoznatljivosti.

 

 

No to nije sve, ovoga leta u BIG BERRY rizortu u Sloveniji održan je i poseban modni događaj u saradnji s 9 slovenačkih modnih dizajnera i dizajnerki ujedinjenih pod modnim brendom zadruge ZOOFA. Fokus eventa je bio na slavljenju lokalne, ekološke i održive mode u luksuznom prostoru usred čudesne prirode, a njegov zaštitni znak bio je upravo BB Fashion mural Mete Wraber.

 

 

Meta Wraber, ilustratorka i grafička dizajnerka iz Ljubljane, koja je studirala dizajn vizuelnih komunikacija na Univerzitetu u Ljubljani, najviše uživa upravo u izradi modnih ilustracija. "Ideja je da izgleda kao da je napravljeno u 5 minuta, ali u stvari, iza konačnog rada stoji celi niz skica i uloženog rada", opisuje umetnica svoj stil, koji temelji na potezima bez napora.

 

 

Tea Jurišić – Kvar Illustrations, mural BB Mastermind

 

Jedna od osnovnih premisa BIG BERRY brenda je biti drugačiji i uvek spreman na usvajanja novih znanja i na nove promene. Jedan od projekata koji su snažno oblikovali BIG BERRY brend je projekt BB Mastermind u sklopu kojeg je održan niz radionica i predavanja, između ostalih i mnoge povezane upravo s umetnosti. Lokalni materijali, poput pamuka i lana, kao i načini bojenja tkanina s prirodnim pigmentima samo su neke od tema obrađenih unutar BB Mastermind projekta.

 

 

U BIG BERRYju veruju da je znanje najveća moć svakog čoveka i upravo zato ga i rado dele. Ponekad organizuju predavanja i radionice kako bi osnažili vlastiti tim, ali i partnere i susede. Ugošćuju poslodavce, digitalne nomade i razne druge profesionalce koji rade na izgradnji mreža među ljudima i zadovoljavaju sve žedne znanja. Do sada je preko 40 različitih stručnjaka svoje znanje podelilo u sklopu projekta BB Mastermind i osnažilo širu zajednicu.

 

 

Verujući da je celi svet učionica, teže da BIG BERRY postane mesto gde se svakodnevno podstiču kreativnost i znatiželja, gde je brainstorming svakodnevno na meniju i gde je stres tek pojam u rečniku.

 

 

Tea Jurišić - KVAR Illustrations, hrvatska je ilustratorka zaljubljena u tintu, akvarel i Franka Zappu. Ova umetnica okušala se i u ulozi profesorke ilustracije na Akademiji za umetnost i kulturu u Osijeku pa je samim tim bila i logičan odabir za interpretaciju ljubavi prema deljenju znanja. Jedna od zanimljivosti je i da je Tea bila profesorka prošlogodišnjoj učesnici projekta Art colony, Maji Biondić, čiji mural i dalje krasi BB kućicu u BIG BERRY franšizi u Wiesu u Austriji.

 

 

"Celi život crtam. U početku su to bili konji i Sailor Moon", kaže Tea i kroz osmeh dodaje "i da, bila sam velika obožavateljka Sailor Moon. I još uvek sam. Da me probude u 4 ujutro znala bi ih nacrtati sa svim detaljima". Kao devojčica sanjala je da ide očevim stopama i bavi se ronjenjem, što je danas njen drugi život, njen hobi. "Sada kada se više bavim primenjenim umetnostima poput oblikovanja i ilustracije, sve sam više uverena da je to bio pravi izbor. I ne želim raditi ništa drugo."

 

 

Tea je kroz mural predstavila svoju viziju projekta BB Mastermind. "Mastermind je neko ko je uvek spreman da usvoji još više znanja, ko neprestano uči iz životnih iskustava i od drugih ljudi. Tako sam portretisala mladu ženu koja u jednoj ruci drži knjigu koju čita, a s drugom rukom je spremna usvojiti još više znanja, koje je predstavljeno kroz Saturn i njegove prstenove. Svaki od prstenova nosi drugačiji oblik znanja – hemijsku formulu, muziku i razne druge stvari." Tea je prikazala ženu koja je potpuno otvorena za nova znanja i iskustva, bez granica i prepreka. Baš kao i BIG BERRY.

 

 

Projekt BB Art Colony kroz koji je ukupno 17 umetnika i umetnica zajednički izradilo ukupno 373 m² murala i kreiralo umetničke ulice na reci Kupi, započeo je 2018. godine i nastavio se u proširenoj formi u 2019. S obzirom na to da je jedan od zapaženijih projekata, sigurni smo da će u budućnosti biti raširen i na sve ostale BIG BERRY lokacije.

 

 

U sledećem nastavku pratite poslednje predstavljanje novosti iz umetničkog mikrokosmosa BIG BERRY brenda, a ako ste u mogućnosti – posetite ovu čudesnu ulicu umetnosti na najdužoj plaži u Sloveniji.

 

Foto: João Sousa, Uroš Novina