PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Ars Medica: Spoj vrhunskog dizajna i besprekorne dijagnostike i lečenja

  • Objavljeno:
  • 10.7.2019

Mirna oaza u samom centru grada. Moderna, funkcionalna, atraktivnog i svedenog dizajna spoljašnjeg i unutrašnjeg prostora. Sa stručnjacima koji su oduvek bili najbolji promoteri njenog imena i kredibiliteta. Takav je prvi susret sa beogradskom poliklinikom "Ars Medica".

 

Moderne klinike širom sveta odavno su mnogo više od stručnog lečenja. Atraktivna zdanja u kojima se nalaze ostaviće upečatljiv prvi utisak i pre nego što kročite u njih. Pedantno dizajnirani enterijeri uticaće na to da se u njima sve vreme osećate mnogo prijatnije nego što očekujete, i to od trenutka kada kročite u njih, pa sve do završetka pregleda, dijagnostike ili lečenja. Stručno osoblje i dokazani doktori se podrazumevaju. One rešavaju zdravstvene probleme, ali pružaju i mnogo više od toga. 

 

I upravo to je koncept koji nudi i beogradska poliklinika "Ars Medica". Iako se nalazi u samom centru grada, na Trgu Nikole Pašića br. 8, kada se nađete ispred nje ostaviće utisak prave mirne oaze usred užurbanog dela grada. Ni prevelika, ni premala, ali besprekorno dizajnerski uređena. U to se uveravaju svi pacijenti od avgusta 2018. godine kada je ova klinika dobila svoje novo ruho. Moderno, funkcionalno, prijatno. 

 

 

Kredibilitet i porodična tradicija koja se gradi već 26 godina

 

Izrazito pozitivan prvi utisak vrlo brzo će zameniti još pozitivniji nakon susreta sa doktorima koji su od osnivanja ove klinike bili njeni najbolji "ambasadori". A osnovana je 1993. godine. Prvo kao ultrazvučna radiološka ordinacija koja je vremenom uključila endodrinologa, potom gastroskopiju i kolonoskopiju, kasnije i magnetnu rezonancu i nastavila da širi opseg svojih specijalnosti. Danas je poznata po ukupno desetak specijalnosti i doktorima koji su oduvek bili njen najveći kvalitet. Stoga ne čudi što se neki pregledi zakazuju i po godinu dana unapred.

 

            

     

Poliklinika je od prvog dana nosila porodični pečat jer je njen osnivač i vrhunski dijagnostičar dr Zorka Damjanović od prvog dana ispisivala istoriju poliklinike. Njen suprugi i ugledni prof. dr Svetozar Damjanović ojačao je kapacitete klinike, a tradiciju je nastavio i njihov sin ass. dr Dušan Damjanović. Iako njihov drugi sin Nikola Damjanović jedini nije kročio u medicinsku struku, daleko od toga da nije dao svoj pečat i doprinos razvoju "Ars Medice". Upravo on je zaslužan za dizajn enterijera i opremanje, što je prvo privuklo pažnju našoj redakciji, pa je upravo tom aspektu bilo posvećeno i naše prvo pitanje.

 

 

"Prvenstveno sam vodio računa da enterijer i prostor bude funkcionalan, kako doktorima i sestrama koje ovde rade, tako i pacijentima koji provode vreme u našoj poliklinici tokom pregleda, lečenja ili čekanja na red. Nisam imao konkretan model po kojem sam radio ili koji me je inspirisao, već sam se trudio da za raspored prostorija i specifičnost prostora osmislim što udobnija i funkcionalnija rešenja", objašnjava Nikola Damjanović.

 

Spoj vrhunskog dizajna i medicine

 

Maksimalna funkcionalnost krasi svaki deo ove poliklinike, od čekaonica, preko kancelarija, pa sve do ordinacija. Poseban pečat celom enterijeru daje sveden dizajn nameštaja, prijatan ambijent i dobro osvetljen prostor. A upravo to su karakteristike dobro dizajniranih klinika u najrazvijenim zemljama sveta. Međutim, nije slučajnost što je upravo takav efekat postigao i Nikola Damjanović u porodičnoj poliklinici u Beogradu jer je dizajn i kreativnost utkana u njegov posao kojim se već godinama uspešno bavi u inostranstvu.

 

 

Završio je Fakultet istorije umetnosti  u Londonu (Sotheby's Institute of Art), potom master studije savremene umetnosti u Njujorku, radio u više svetskih metropola, a trenutno živi u Seulu i radi u sopstvenoj kompaniji kao stručni savetnik za umetnička dela. Radio je "fine art" opremanje poznatih hotela, često radi sa uglednim svetskim dizajnerima, a u Koreji je sve češće angažovan i za umetničko opremanje kazina koji, kako kaže, u umetnine danas ulažu više nego neki poznati hotelski lanci poput Hyatt-a ili Ritz Carlton-a, a novac koji izdvajaju samo za umetnine kreće se i do 60 miliona dolara.

 

 

Sa takvim iskustvom ne čudi što je deo svetskog dizajna udahnuo i u polikliniku "Ars Medica" u našoj zemlji. Međutim, kako i sam kaže, za uspešno poslovanje danas morate biti svestrani i gotovo podjednako dobri na raznim poljima. Šta to, zapravo, znači u slučaju ove poliklinike oktiva i još jedan aspekt koji sledi.

 

Vrhunska oprema kao produžena ruka struke

 

Iako su vrhunski doktori i specijalisti najbitniji element svake klinike, još jedan element pravi značajnu razliku. To je vrhunska oprema i aparati za dijagnostiku i lečenje, a toga su i te kako svesni u ovoj poliklinici. Stoga nisu štedeli prilikom opremanja, a kompletna oprema nosi dobro poznati potpis "Siemens". "Ars Medica" tako poseduje vrhunski magnet od 1,5 tesla najnovije generacije, najnovije aparate za ultrazvuk, ali i mamograf koji snima kao 3D (MAMMOMAT Revelation) sa 40% boljom vidljivošću malih promena prilikom dijagnostikovanja tumora i 50% manje povrataka na ponovni pregled i zračenje.

 

 

Ni to nije sve. Koristi se najnapredniji softver "Siemens singovia" (Siemens syngo.via) povezan u jedinstven sistem. Taj softver sam obrađuje sliku, povezan je direktno sa aparatima, a monitori kojima je opremljena klinika omogućavaju izuzetne kontraste boja i uočavanje najsitnijih detalja. Takve karakteristike prave ogromne razlike prilikom postavljanja dijagnoze jer doktorima omogućavaju da jednostavnije i preciznije uoče sve potrebne detalje koji su od presudnog značaja za lečenje pacijenata.

 

"3 u 1" kao formula uspeha

 

Porodica Damjanović uspela je da spoji verovatno tri najbitnija elementa za uspeh moderne klinike, i to kao svojevrsnu formulu uspeha. Besprekorna dijagnostika, stručno lečenje i vrhunski dizajn tako su postali prepoznatljiva obeležja "Ars Medice" i njenih 500 kvadrata u samom centru Beograda.

 

 

"Nama je najbitnije da obezbedimo i kontrolišemo kvalitet naših usluga i stoga mislim da je ovaj prostor trenutno optimalan i za sada nemamo planove da se širimo na nove lokacije. Upravo taj kvalitet koji su naši pacijenti prepoznali uticao je na to da naša poliklinika od osnivanja do danas nije imala potrebu za reklamiranjem, a naša najbolja reklama su naši doktori i bez obzira na sve druge prednosti i pogodnosti koje nudima, po kvalitetu naših stručnjaka smo najprepoznatljiviji i tako će ostati i u budućnosti", zaključuje Nikola Damjanović.

 

           

 

Foto: Ars Medica