PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Alpski biser za uživanje

  • Objavljeno:
  • 18.12.2014

Poznati švajcarski arhitekta Hajnc Julen nekada je bio planinski vodič i vlasnik restorana, visoko u Alpima u mestu Findeln iznad Zermata. Navikao je na brojne poznate likove, goste u njegovom restoranu, a i sam potiče iz poznate porodice (“Heinz ketchup“).

 

Oduvek je imao intrigantne ideje, pa je tako 1980. godine podigao svoj studio u Findelnu da bi pokazao da izgradnja stana ne mora da bude skupa. Upotrebio je sve ono što bi drugi bacili, adaptirajući ih prema svojim idejama. Tada je počeo da se bavi vajarstvom koristeći objekte koji su u svakodnevnoj upotrebi.

 

U isto vreme zainteresovao se i za vodički ski posao. Svoje slike, koje su uglavnom predstavljale Materhorn, prodavao je turistima. Kako u to vreme u Zermatu postojala nije nijedna on je otvorio galeriju “Heinz Julen“. Sam ju je izgradio i u nju smestio svoja dela stvorena od pokvarenih frižidera, religioznih slika, cevi... Slede godine rada, mnogobrojne izložbe u raznim gradovima sveta i pohvala slavnog slikara Žana Tangelija.

 

Loft koji je izazvao veliko interesovanje čim se našao na listi za iznajmljivanje ima 300 kvadrata i, kako sam umetnik kaže, „on je preprojektovano nasledstvo“.  Konstrukcija cele zgrade dobijena je korišćenjem konstrukcije stare železničke stanice Gornerat, dizajnirane u stilu art nuvoa s početka dvadesetog veka.

 

Zahvaljujući Julenovoj odluci da je iskoristi za svoj studio sačuvani su originalni delovi stanice. Isekao je metalnu konstrukciju na četiri dela, preneo je helikopterom na mesto izgradnje gde je zgrada sastavljena i stavljena na već pripremljenu betonsku podlogu.

 

U njemu se može prepoznati duh njegovog prvog studija, njegove „kućice na drvetu“.  Malo nameštaja, kamin, klavir (jedini predmet u loftu koji nije dizajnirao Julen), tri spavaće sobe, kuhinja s vratima na kojima intrigiraju ručke u obliku supene kašike, nezavršen lift, tavanica  koju poddupiru sedam stubova, dva lustera koje je „komponovao“ sam umetnik i ogromna zavesa koja obgrljuje svet Hajnca Julena i belinu alpskih snegova. Sve to pretvoreno u luksuzan loft koji može da se iznajmi.

 

I naravno, najzanimljiviji deo je da između javnog, dnevnog i noćnog boravka stoji staklo tako da je granica između ova dva prostora u potpunosti ukinuta.  U enterijeru Julen je postavio tzv.“flight cases“, čvrste kofere koji su se koristili pre 100 godina za dizajn sofa i stolica.

 

Loft Hajnca Julena može da primi šest osoba, dakle, zagarantovana intimnost. Gostima, osim prenoćišta, nudi besplatan doručak, popodnevni čaj, Perriet-Jouet šampanjac i još mnogo, mnogo prijatnih trenutaka u ovom biseru Alpa.

 

 

Foto : alpineguru.com