PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Aerodromi u SAD: High tech usluga i moderan dizajn

  • Objavljeno:
  • 5.12.2013

Do nedavno se presedanje između dva leta smatralo najvećom noćnom morom. To je, međutim, počelo da se menja. Novi, moderan dizajn omogućio je aerodromima da budu i praktični i inovativni. 

 

Putnici koji presedaju na američkim aerodromima mogu se smatrati srećnicima jer imaju par sati da "protegnu noge". Od spa centra preko gurmanskih restorana u kojima jela spremaju najpoznatiji svetski kuvari do prodavnica prestižnih robnih marki, aerodromi u SAD imaju bolju ponudu nego pojedine destinacije. Predstavljamo vam CNN-ovu listu najboljih od njih. 

 

Međunarodni aerodrom Džon F. Kenedi (JFK)

 

 

Terminal 4 na aerodromu Džon F. Kenedi u Njujorku predstavlja model putovanja 21. veka. Reč je o modernom, efikasnom i jedinstvenom terminalu sa 30 međunarodnih i domaćih letova i više od 12 miliona putnika. U sklopu njega se nalazi "Virgin Atlantic Clubhouse" u čiju je izgradnju uloženo sedam miliona dolara.

 

Dok čekaju let putnici mogu da predahnu u foteljama koje su dizajnirali Eames, Saarinen i Jacobsen, popiju koktel ili, pak, pojedu neki od specijaliteta. U salonu "Bumble and Bumble" mogu da se ošišaju, feniraju ili da se relaksiraju uz masažu. Tu je moderno uređen prostor za rad, opremljen "Eplovim" kompjuterima.

 

Međunarodni aerodrom u San Francisku (SFO)

 

 

Više od 383 miliona dolara bilo je potrebno da se uloži 2008. godine kako bi ovaj aerodrom bio pretvoren u luksuzno odredište. Uprkos brojnim prodavnicama i restoranima, putnici, turisti i meštani najčešće posećuju Muzej SFO. Reč je o prvom zdanju tog tipa koji je otvoren na međunarodnom aerodromu (1980). Danas se prostire duž sva četiri terminala, a njegove postavke – od moderne fotografije do panazijske keramike - izložene su tako da privlače najrazličitije posetioce. Tu je i Dečji muzej, u sklopu kojeg se nalazi škola crtanja i akvarijum (na terminalu 1).

 

Zahvaljujući restoranu "Simply Gourmet" putnicima su dostupni i kavijar, tartufi, različite vrste mesa i sireva za poneti. Za one koji vole da uživaju u pitkom vinu idealno mesto je bar "Vino Volo". Osim muzeja i restorana, na aerodromu u San Francisku nalaze se i luksuzne prodavnice - Gucci, Burberry iSwarovski, kao i spa centar "Xpress Spa".

 

Međunarodni aerodrom u Majamiju (MIA)

 

 

Impresivna umetnička kolekcija koju poseduje aerodrom u Majamiju korak je napred u odnosu na Muzej SFO. Organizacija "Americans for the Arts" proglasila ju je jednim od najboljih javnih umetničkih projekata u SAD. Izbor restorana na aerodromu u Majamiju je veliki. Pikantno kubansko jelo ropa vieja i mojito za poneti prepoznatljiv su znak restorana "Ku-Va" na terminalu D. Putnici takođe mogu da između dva leta probaju i čuvene latinoameričke specijalitete čuvene Lorene Garsije.

 

Turisti se, ipak, najduže zadržavaju u prodavnicama. Hugo Bos, Emporio Armani i Tomas Pink otvorili su luksuzne butike na terminalu G, a Coco Bay na terminalu D. U mini tržnom centru, koji zauzima površinu od 10.000 kvadratnih metara, mogu kupiti suveniri, ali i čuveni rakovi iz Južne Floride za poneti. Na terminalu H nalaze se tri spa centra, koja nude 10-minutne manikir tretmane i anticelulit masaže.

 

Međunarodni aerodrom Logan u Bostonu (BOS)

 

 

Bostonski aerodrom ističe se po svojoj ponudi restorana. Morski specijaliteti najbolji su u restoranu "Legal Test Kitchen" na terminalu A. Čuvni kuvar Tod Ingliš spojio je evropsku, argentinsku i američku kuhinju za goste restorana “Bonfire” na terminalu B. 

 

Šoping na ovom aerodromu je pravo zadovoljstvo. Poseban užitak kupci pronalaze u prodavnici nakita "Alex + Ani".  

 

Aerodrom Metropoliten u Detroitu (DTW)

 

 

U nedavno renoviranom terminalu McNamara nalazi se niz luksuznih butika i restorana. Ćerka poznatog kreatora Ralfa Lorena otvorila je svoju prvu prodavnicu slatkiša na aerodromu "Dylan`s Candy Bar". Tu je i Poršeov salon automobila, takođe prvi te vrste na aerodromu.

 

Osim kupovine, vreme između dva leta putnici mogu da iskoriste da odigraju partiju golfa na simulatoru ili da se relaksiraju u spa centru "Be-Relax Spa", koji nudi masaže, tretmane lica i manikir.