PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

7 stvari koje radite pogrešno u spavaćoj sobi

  • Objavljeno:
  • 21.8.2015

Spavaća soba je mesto gde treba da se osećate sigurno, prijatno i zaštićeno. Nekad je veoma teško pogoditi pravu atmosferu kako bi soba postala utočište koje će vam pružiti odmor i opuštanje. Zato izbegavajte sledeće greške koje će remetiti mir i prijatnu atmosferu u vašoj sobi.

 


   10 trikova za bolju organizaciju spavaće sobe

 

   Spavaća soba jmora biti uređena tako da bude funkcionalna i dobro   organizovana celina.              Predstavljamo vam 10 trikova uz pomoć kojih ćete napraviti savršeno mesto za odmor nakon        napornog dana. 


 

1. Imate posteljinu jarkih boja

 

Iako želite da date svom krevetu upečatljiv lični pečat, klonite se upadljivih dezena i jarkih boja jer to neće pomoći da vaš krevet postane oaza mira. Umesto drečave, koristite posteljinu neutralnih boja, a u dnevnoj varijanti uvek možete koristiti dekorativne prekrivače i jastučiće koji će sobi dati karakter.

 

 

2. Ostavljate prazne zidove

 

Spavaća soba treba da bude lična, da odslikava vaš karakter. A najbolji način da izrazite sebe je kroz umetnost, bilo da ste umetničko delo sami napravili, kupili u galeriji ili na buvljaku. Nemojte brinuti da ćete kupiti pogrešnu stvar, prosto kupite ono što vam se dopada. Zanimljiv način da iskažete svoje afinitete može biti i preko mini galerije na zidu. Pogledajte i kako da okačite slike na zid poput profesionalca i sami napravite jednu takvu unikatnu galeriju.

 

 

3. Ne odvajate se od telefona

 

U spavaćoj sobi bi trebalo da imate što manje elektronskih uređaja, što uključuje i mobilni telefon. Svetlost koju emituje ekran oponaša dnevno svetlo, što šalje pogrešne signale vašem mozgu i sprečava da lako utonete u san.

 

 

4. Ne raspremate nered

 

Kada ste okruženi neredom, često se možete i osećati zatrpano i u rasulu. Obezbedite dovoljno prostora za skladištenje svih stvari i sitnica koje ne upotrebljavate svakodnevno. Svaka stvar treba da ima svoje mesto, a viška se rešite. Ne samo što ćete osigurati čistiji um, već više ne morate da brinete gde ćete smestiti iznenadne goste.

 

 

5. Imate samo jedan izvor svetlosti

 

Ako je u vašoj spavaćoj sobi jedini izvor (veštačke) svetlosti luster, činite grešku. Osvetljenje u spavaćoj sobi treba da bude diskretno i nenapadno, a najbolji način da stvorite prijatnu i intimnu atmosferu je da ugradite potenciometar i postavite više izvora svetlosti na različitim visinama. To ćete postići upotrebom podnih, stonih i zidnih lampi. Pogledajte koje još greške pri osvetljavanju enterijera treba da izbegnete.

 

 

6. Zanemarujete zastore na prozorima

 

Zastori igraju veoma važnu ulogu u spavaćoj sobi iako često ne obraćamo pažnju na njih. Oni nude privatnost, intimnije osvetljenje i mogu biti lepa dekoracija. Ako koristite obične, plastične venecijanere ili drvene roletne, možete odabrati interesantniju alternativu, kao što su dezenirane rimske zavese, ili slične vrste zavesa koje će uz elegantan i moderan dizajn regulisati svetlost u sobi.

 

 

7. Ne čistite krevet redovno

 

Grinje se nalaze svuda, naročito u spavaćoj sobi i krevetu. Ovo i nije toliko strašno kao što zvuči, osim ako niste alergični na njih. Pored grinja u krevetu završe i mnogi drugi alergeni kao što su dlake kućnih ljubimaca ili pera iz jastučića. Kako bi krevet bio čist, dušeke možete usisavati, a posteljinu menjati jednom nedeljno.

 

Foto: elledecor.com / STUDIO OINK / Joel Barbitta / Athena Calderone /​ Serena Jae