PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

14 velikih svetskih muzeja koje možete posetiti iz udobnosti svog doma

  • Objavljeno:
  • 18.3.2020

Virtuelni muzeji, odnosno virtuelno razgledanje muzeja, odlično je rešenje za sve savesne ljude koji su odlučili da ostanu u izolaciji za vreme pandemije. Iz udobnosti svog doma možete razgledati remek dela najvećih svetskih umetnika, bez straha od zaraze. Što je još jedan plus, nema čekanja u redu i plaćanja ulaza! 

 

Ovo su virtualni muzeji koje možete posetiti

 

1. British Museum, London

 

Ovaj muzej se nalazi u srcu Londona i sada dopušta virtuelnim posetiocima da obiđu "Great Court", vide drevni Rosetta Stone i egipatske mumije. Možete naći na stotine artefakata na njihovim stranicama.

 

Za obilazak muzeja kliknite OVDE.

 

 

2. Guggenheim Museum, Njujork

 

U ovom muzeju možete videti famozne spiralne stepenice bez da odete iz kuće. Iz udobnosti doma možete otkriti neverovatne radove iz impresionističkog, postimpresionističkog, modernog i savremenog doba.

 

Za obilazak muzeja kliknite OVDE.

 

 

3. National Gallery of Art, London

 

Ovaj muzej, koji je definitivno jedan od najboljih u Ujedinjenom Kraljevstvu, nešto je što morate doživeti. Ako do sada niste imali priliku, ovo je savršen trenutak da prošetate vekovima i otkrijete umetnička dela među zidovima ovog muzeja.

 

Za obilazak muzeja kliknite OVDE.

 

 

4. Musée d’Orsay, Pariz

 

U ovom virtuelnom muzeju, možete prošetati po galeriji koja skladišti na desetine poznatih radova umetnika koji su živeli između 1848. i 1914. Pogledajte radove Monea, Sezana i Gogena, između ostalih, naravno.

Za obilazak muzeja kliknite OVDE.

 

5. Pergamon Museum, Berlin

 

Kao jedan od nemačkih najvećih muzeja, Pergamski muzej ima puno za ponuditi, čak i ako ne možete fizički biti tamo. Ovaj istorijski muzej je dom stotinama drevnih artefakata, uključujući Ištarine dveri, vrata tržnice u Miletu i Pergamski oltar.

 

Za obilazak muzeja kliknite OVDE.

 

 

6. National Museum of Modern and Contemporary Art, Seul

 

Ovo je jedan od najpopularnijih muzeja u Koreji, a sada se može pogledati i virtualno. Pređite kroz šest spratova savremene korejske i međunarodne umetnosti iz udobnosti svog doma.

 

Za obilazak muzeja kliknite OVDE.

 

7. Rijksmuseum, Amsterdam

 

Virtuelni muzeji na ovom popisu su odlični, ali jedan od najboljih je ovaj. Zašto? Zato jer ovde možete videti radove divnih umetnika poput Vermera i Rembranta. Iako, dobro, možda jesmo malo subjektivni.

 

Za obilazak muzeja kliknite OVDE.

 

 

8. Van Gogh Museum, Amsterdam

 

Zar nije lepo što nam ovi virtualni muzeji mogu dopustiti da upoznamo tragičnu prošlost jednog od najvećih svetskih umetnika, bez napuštanja doma? Ovde možete naći najveću kolekciju radova Vinsenta van Goga, koja uključuje 200 slika, 500 crteža i preko 750 pisama.

 

Za obilazak muzeja kliknite OVDE.

 

9. The J. Paul Getty Museum, Los Anđeles

 

Evropski radovi od 8.st. pa sve do danas se mogu naći u ovom kalifornijskom muzeju. Prođite kroz turu i pregledajte taj ogromni popis slika, crteža, skulptura i fotografija.

 

Za obilazak muzeja kliknite OVDE.

 

10. Uffizi Gallery, Firenca

 

Ova poznata italijanska galerija iz Firenze skladišti dela jedne od najpoznatijih italijanskih porodica – de’ Medici. Ovu zgradu je dizajnirao Đorđo Vasari 1560. samo za Cosima de’Medicija. Sada, možete pregledati te kutke virtualnom turom.

 

Za obilazak muzeja kliknite OVDE.

 

 

11. National Museum of Anthropology, Meksiko Siti

 

Sagrađen je 1964. i od tada skladišti arheološke iskopine sa područja Meksika pre dolaska Španaca. Postoje 23 sobe s drevnim artefaktima, uključujući one iz Majanske civilizacije, koje možete pregledati.

 

Za obilazak muzeja kliknite OVDE.

 

12. MASP, Sao Paolo

 

Muzej umetnosti u Sao Paolu je neprofitni i najmoderniji muzej u Brazilu. Tome svedoči i činjenica da je na popisu na kojem se nalaze virtuelni muzeji. Radovi se postavljaju tako da izgledaju kao da lebde u vazduhu. To je nešto što morate videti.

 

Za obilazak muzeja kliknite OVDE.

 

Foto: Romullo Beratto

 

13. National Gallery of Art, Vašington

 

Ovaj poznati američki muzej dopušta virtuelnim posetiteljima pregled dveju izložbi. Prva je izložba američke mode od 1740. do 1895, a druga je kolekcija radova holandskog umetnika Johanesa Vermera.

 

Za obilazak muzeja kliknite OVDE.

 

Bonus

 

14. Narodni muzej, Beograd

 

Listi značajnih muzeja koje možete posetiti onlajn priključio se i Narodni muzej u Beogradu. Dok je izložbeni prostor Narodnog muzeja zatvoren za posetioce, predlažemo da se prdružite virtuelnoj turi i prođete kroz izložbu Ivan Meštrović (1883-1962).

 

Izložbu pogledajte OVDE.

 

 

Izvor: travel-advisor.eu