PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

12 stvari koje morate da uradite pre odlaska na odmor

  • Objavljeno:
  • 6.7.2015

Pred polazak na putovanje, bilo dugo ili kratko, uvek postoji dilema šta sve poneti sa sobom. Puno je stvari koje treba uraditi, kupiti, spakovati... Ali, po pravilu, na kraju uvek nešto zaboravimo. Otkrivamo vam 12 jednostavnih saveta pomoću kojih će vam odmor proteći bez nerviranja i stresa.

 

 

Svako putovanje je neponovljiva avantura - beg od svakodnevnih obaveza, ali i svega što nas čini napetim. Ipak, kako biste u njemu uživali potrebno je da uradite niz stvari pre polaska. Zato je najbolje da napravite listu kako nešto ne biste zaboravili. Evo nekih preporuka na šta da obratite pažnju pre odlaska na odmor:

 

1. Proverite svoj radni kalendar

 

Pogledajte koje obaveze propuštate dok ste na odmoru. Deo posla možete preneti saradnicima. Obavestite ih na vreme, najavite im potencijalne zadatke i dajte im sve potrebne informacije.

 

2. Napravite automatski mejl za odgovore

 

Napišite unapred mejl kojim ćete klijentima i poslovnim partnerima saopštiti da ste na odmoru i direkno ih uputiti na kolege koje će vas menjati, kako ne bi došlo do nesporazuma i kašnjenja u komunikaciji.

 

3. Kreirajte listu stvari koje ćete poneti na odmor

 

Organizujte se i pripremite na vreme. Nemojte da zaboravite da štiklirate stvari koje ste uradili. Proverite listu dva puta da ne biste nešto zaboravili.

 

 

4. Kopirajte lična dokumenta

 

Pošaljite sebi na mejl fotokopije lične karte i pasoša za slučaj da ih izgubite tokom putovanja. Potražite adresu najbližeg predstavništva – ambasade ili konzulata – i sačuvajte ih zajedno sa kopijama.

 

5. Izbacite nepotrebne stvari iz novčanika 

 

Kreditne kartice i dokumenta koja vam nisu potrebna ostavite kod kuće.

 

6. Obavestite banku

 

Nazovite svoju filijalu i obavestite ih da ćete boraviti u inostanstvu, tako da mogu očekivati transakcije u stranoj valuti na vašem računu.

 

 

7. Platite sve račine

 

Pre nego što odete na odmor postarajte se da platite račune, ili bar one sa višim kamatama za kašnjenje. Aktivirajte automatsko plaćanje sa vašeg bankovnog računa, kako biste izbegli redove i uštedeli vreme.

 

8. Ugasite sve uređaje

 

Izbegnite nepotrebne troškove tako što ćete isključiti sve uređaje u domu koje možete. Frižider treba uvek da radi, ali televizor i bojler ne moraju. Čak i kad su na “stand by” režimu i kad su ugašeni, ali nisu iskopčani iz utičnice, električni uređaji troše struju.

9. Operite veš i posteljinu

 

Sakupite sve prljave stvari i operite ih pre puta. Ma koliko da neverovatnih izazova nude putovanja, nema ništa lepše od mirisa čiste posteljine nakon dužeg boravka van kuće.

 

OSIGURANJE: Letujte bez brige

 

10. Očistite frižider i izbacite smeće

 

Izbacite iz frižidera sva jela i namirnice koje bi mogle da se pokvare dok ste na odmoru da vas ne bi sačekalo neprijatno iznenađenje kada se vratite kući.

 

11. Ponesite punjače za mobilne uređaje

 

Napunite baterije na aparatima koje ćete koristiti tokom puta. Nikako nemojte da zaboravite da napunite bateriju na svom telefonu, jer će vam svakako zatrebati - bilo radi razonode, bilo komunikacije.

 

12. Preuzmite Google mape

 

Pretražite Google maps i preuzmite mape koje možete koristiti čak i kada nemate internet. Biće vam od velike koristi prilikom lociranja hotela i da se ne izgubite u novom gradu.

 

Pročitajte i savete IT stručnjaka i blogera Toma Ajzenberga kako da spakujete odeću za mesec dana u ručni prtljag. Otkrivamo vam i nepisana pravila ponašanja u Španiji, Francuskoj i Italiji, kao i u najpopularnijim letnjim destinacijama - Grškoj i Turskoj.  

 

 

Foto: Flickr / Tubafil