PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

12 nadrealnih napuštenih mesta koja oduzimaju dah

  • Objavljeno:
  • 16.2.2018

Pogled na ove jedinstvene relikvije prošlosti vodi nas u neku daleku distopijsku budućnost i dočarava kako bi svet mogao da izgleda kada više ne bude ljudi.

Predstavljamo mistična i pomalo zastrašujuća napuštena mesta širom sveta, koja vas jednostavno neće ostaviti ravnodušnim.

 

Spomenik na potopljeni gradić

 

Legenda kaže da se još mogu čuti zvona kako tužno zvone uprkos činjenici da su odavno ukonjena. Toranj crkve iz 14. veka okružen jezerom Rešen na severu Italije, je sve što se može videti od nekada naprednog gradića Graun. Polovinom prošlog veka, naselje je potopilo veštačko jezero koje i danas tu stoji, a sve zbog poslovnih planova velike energetske kompanije.

 

 

Sumorni park Wonderland

 

Zamišljen kao kineski parnjak Diznilendu, ogroman zabavni park Wonderland nadomak Pekinga, nije doživeo otvaranje. Do prekida izgradnje 1998. godine doveli su brojni problemi oko cene zemljišta. Jedan deo poseda lokalni farmeri su iskoristili za sadnju useva, a planirano je rušenje napuštenih struktura kako bi se izgradio tržni centar.

 

 

Stanica koja ne vodi nikuda

 

Prelepa metro stanica smeštena je ispod gradske većnice u Njujorku, a zbog lokacije velika pažnja posvećena je njenom izgledu. Međutim, 1945. godine stanica je zatvorena iz bezbednosnih razloga jer njen zakrivljen oblik predstavljao opasnost za nove, dugačke vozove. Posete stanici su moguće tek povremeno tokom ekskluzivnih tura.

 

Foto: John Paul Palescandolo i Eric Kazmirek

 

Dramatična filmska scenografija

 

Brojne greške u projektovanju dovele su do toga da impresivno zdanje glavne stanice u američkom gradu Detroitu iz 1913. godine, bude napušteno i zatvoreno 1988. Dok se o budućnosti oronule građevine odlučuje, u međuvremenu je poslužila kao scenografija za brojne filmove i muzičke spotove, među kojima je i "8 milja" u kojem je glumio Eminem.

.

 

Zaboravljeni teatar 

 

Staro pozorište smešteno u Novom Bedfordu, u Masačusetsu, otvoreno je 1912 , a nakon zatvaranja 1959. služilo je i kao magacin za duvan i supermarket. Tokom poslednjih godina, neprofitne organizacije nastojale su da sakupe novac za njegovo renoviranje.

 

Foto: Frank Grace

 

Mistična stanica 

 

Tokom rata između Gruzije i Rusije koji se odvijao oko oblasti Abhazija tokom 1992. i 1993. godine, ova regija postala je napuštena i izolovana. Ostaci železničke stanice u Szuhumi upućuju na njenu nekadašnju slavu.

 

Foto: Ilya Varlamov

 

Grad duhova

 

Mali italijanski gradić Krako smešten na vrhu brda datira s početa 11 veka, međutim procvat je doživeo tek 500 godina kasnije. Nažalost, zbog opasnosti od klizišta i konstantne nestavilnosti, njegova lokacija bila je krivac za propast i njegovo napuštanje tokom 1990-ih godina.

 

 

Sibirske čeljusti

 

Druga po veličini rupa na planeti načinjena ljudskom rukom (manja jedino od rudnika bakra Bingam u Juti, SAD), je rudnik dijamanata smešten u malom gradu Mirni, u istočnom Sibiru. Iskopavanja su počela 1955. godine, a da bi pola veka kasnije 2004. godine bila prekinuta u jami, a nastavljena podzemno. Ogromna rupa je 525 metara duboka, sa prečnikom od 1200 metara.

 

Tokom najproduktivnijih godina iz jame je vađeno preko 10 miliona karata dijamanata godišnje. Rudu su iznosili ogromni, šest metara visoki kamioni koji su vozili po spiralnim putevima izgrađenim od dna do vrha rupe.

 

 

Tragovi nekadašnjeg bogatstva

 

Impozantno zdanje Witley Court u Engleskoj, čiji su temelji nastali još u srednjem veku, pretrpelo je veliku štetu od požara 1937. nakon kojeg se nikada nije oporavilo. Neki delovi velikog poseda su obnovljeni tako da turisti mogu da posete vrt sa velikom fontanom Perseja i Andromede koja je bila jedan od simbola doma bogataških porodica Foley i Ward.

 

 

Vojna bolnica u kojoj je lečen Hitler

 

Veliki bolnički kompleks sagrađen je krajem 19. veka u Belicu u Nemačkoj. U ovoj bolnici oporavljao se Adolf Hitler nakon bitke u okrugu Soma u Francuskoj 1916. godine. U jednoj od najvećih bitaka u Prvom svetskom ratu, Hitler je bio ranjen u nogu. Delovi ovog bolničkog kompleksa su i dalje u funkciji, ali je najveći deo napušten nakon što su se Sovjeti povukli iz bolnice 1995. godine.

 

Foto: Michis Bilder

 

Grad koji je progutala pustinja

 

Malo naselje Kolmanskop u Namibiji osnovali su početkom 20. veka nemački doseljenici koji su došli u potragu za dijamantima. Potraga za dragim kamenjem prekinuta je nakon Drugog svetskog rata i tada je gradić potpuno napušten. Od tada, ovo zadivljujuće mesto rado posećuju turisti i fotografi.

 

Foto: Chris Gray

 

Napuštena drvena kuća u Rusiji

 

Ova prelepo dekorisana kuća pronađena je duboko u šumi, a upravo njena izolovanost pomogla je da ostane relativno očuvana.

 

       

         Foto: Andrew Qzmn