PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

10 najskupljih novogodišnjih poklona ikada: Raskoš kakvu ne možete ni da zamislite

  • Objavljeno:
  • 22.12.2023

Koji je najskuplji novogodišnji poklon ikada poklonjen? Teško je dati odgovor na ovo pitanje, ali vam donosimo pregled deset najluksuznijih poklona u bližoj prošlosti, od onih za koje je javnost saznala. 

 

Spisak skupih poklona kojima su ulepšavani novogodišnji praznici bio bi dugačak - od večnih dijamanata, skupocenih umetničkih dela, zlatnih predmeta, do ispunjavanja ekstravagantnih želja - velika je konkurencija za top 10 najskupljih.

Evo liste od deset poklona koji su se istakli svojom neobičnošću, ali i cenom. 

 

10. Tibetanski Mastif - 1,5 miliona dolara  

 

Najbolji čovekov prijatelj nalazi se na listi najskupljih božićnih poklona i nije u pitanju običan pas, ni najmanje. Govorimo o tibetanskom mastifu, čija se tržišna cena verovatno kreće kao cena zlata. Na primer, 2014. godine, jedan od ovih dragocenih štenaca prodat je za neverovatnih 2 miliona dolara na aukciji. 

Jednog ovakvog, pevač Chris Brown je platio ogromnih 1,5 miliona dolara, i svojoj devojčici ga poklonio na Božićno jutro. Po ovoj ceni, nadamo se da će joj dugo praviti društvo. 

 

9. Snežni Božić  Arona Spelinga - 2 miliona dolara 

 

Ni sve klimatske promene još uvek nisu donele sneg u Kaliforniju, ali ako ste magnat u televizijskoj industriji, onda ni to nije nemoguće. 

Veliki snežni topovi su obavili magiju, proizvodeći planine lažnog snega koji je napravio nezaboravne bele praznike u Spellingovoj rezidenciji u Beverli Hilsu. 

Koliki utisak je ovaj poklon ostavio na njegovu porodicu, govori to da je jedno od njegove dece, ćerka Tori Spelling, kasnije ponovila ceo poduhvat, samo ovog puta za svoju decu. 

 

8. Vodopad na poklon - 1,6 miliona dolara  

 

Malo ko zna da Brad Pitt gaji posebnu ljubav prema arhitekturi. Njegov omiljeni arhitekta je Frank Lloyd Wright, kao i njegovo delo Fallingwater, kuća na vodopadima. Međutim, Angelina Jolie je to znala i, pre njihovog konačnog razlazapoklonila mu je vodopad u Kaliforniji sa okolnom zemljom, kako bi mogao da ostvari svoj san. 

  

7. U Tajsonovom stilu - 2,3 miliona dolara 

 

Sa imovinom koja je iznosila oko 300 miliona dolara, Majk Tajson je sebi svakako mogao priuštiti najbolje stvari u životu. I jeste, poklanjajući tadašnjoj supruzi Robin 24-karatnu zlatnu kadu kao božićni poklon sa cenom od 2,3 miliona dolara. Ko kaže da ovaj čovek nije imao zlatno srce? 

 

6. Božićni poklon hongkonške superzvezde Arona Kvoka - 2,6 miliona dolara 

 

Hongkonška superzvezda Aaron Kwok nije štedeo na prazničnim poklonima. Za Božić je odlučio da iznenadi svoju suprugu Liu Dan nečim zaista posebnim - dijamantskim ogrtačem vrednim 2,6 miliona dolara. Ovaj blistavi poklon nije samo izraz ljubavi, već i ekstravagantni dodatak kolekciji luksuznih komada koji ulepšavaju život ove zvezde. 

 

5. Trošiti kao Bekamovi - 3 miliona dolara 

 

Dejvid i Viktorija Bekam privlače pažnju gde god da se pojave, i to nije slučajno. Ostaće upamćeno da je Dejvid iznenadio Viktoriju jednog Božića poklonima koje obični smrtnici ne mogu ni da sanjaju: torbom ukrašenom dijamantima vrednom 100.000 dolara, specijalnim Rolls-Royce Phantom automobilom vrednim 500.000 dolara i, najbolje od svega, ogrlicom sa rubinima i dijamantima Boucheron vrednom 2,4 miliona dolara. 

 

4. Dijamanti i rubini za Liz – 4,2 miliona dolara 

Kao božićni poklon 1968. godine, Ričard Barton ispunio je svoje obećanje o savršenom prstenu sa rubinom svojoj tadašnjoj supruzi Liz Tejlor. Liz nije mogla da se ne složi, to je bio najlepši dragoceni kamen koji je ikada videla.  

Van Cleef & Arpels prsten iz bogate kolekcije Liz Tejlor, od rubina i dijamanata od 8,24 karata, postavio je rekord na aukciji kada je prodat za 4,2 miliona dolara. 

 

3. Poklon od 88 miliona dolara za dvadesetdvogodišnjakinju 

 

Jedna dvadesetdvogodišnjakinja nije morala ni prstom da mrdne da bi postala vlasnica nekretnine vredne 88 miliona dolara. 

Ali Ekaterina Rybolovleva nije obična dvadesetdvogodišnjakinja: ona je ćerka ruskog milijardera Dmitrija Rybolovleva, a šta da rade mega-bogati očevi nego da kupuju svojim ćerkama božićne poklone vredne milione. I to je ono što je Dmitrij uradio, kupivši preskupu nekretninu na Menhetnu kao božićni poklon svojoj ćerki kao da je to najnormalnija stvar na svetu. 

 

2. Nakit Evalyn, Zvezda istoka i Dijamant nade - više od 250 miliona dolara 

 

Nekadašnja američka naslednica rudnog bogatstva, Evalyn Volš Meklin bila je vlasnica dva najpoznatija dragulja u istoriji, Zvezde istoka i Dijamanta nade. 

Zvezdu istoka, dijamant u obliku kruške od 94,8 karata, na lancu ispod heksagonalnog smaragda od 34 karata i bisera od 32 zrna, kupila je od novca koji je dobila od oca za venčanje, lukavo predstavivši ovu investiciju kao božićni poklon. Tri godine kasnije, njen suprug, naslednik izdavačkog carstva, kupio joj je Dijamant nade, težak 45,52 karata. 

Dijamanti su večni, ali ljudi nisu. Nakon Evalynine smrti,  Dijamant nade ostao je Smithsonian institutu koji ga je osigurao na 250 miliona dolara. S obzirom na to da je Zvezda istoka bila dvostruko teža od Dijamanta nade, može se pretpostaviti koliko je vredela. Međutim, gde je Zvezda istoka završila, ostalo je misterija. 

 

  1. 1. Orlov dijamantneprocenjivo

  2.  

  3.  

 

Ruska carica Katarina Velika bila je zaljubljenik u dijamante, pa kada joj je pažnju privukao dijamant od 189,62 karata u obliku polulopte iz Indijeangažovala svog ljubavnika, grofa Orlova, da joj ga nabavi. Zato ga je nazvala Orlov dijamant i ugradila ga u carsko žezlo. 

Iako postoje priče da je Orlov dijamant poklonjen Katarini kao božićni poklon, u stvarnosti grof Orlov nije imao sredstava da plati ogromnu cenu dijamanta sam. Katarina je to, međutim, mogla, ali je izmislila priču o poklonu, kao način da skrene pažnju sa kritika zbog svojih preterivanja i trošenja državnog budžeta na nakit. 

Iako postoji mnogo procena vrednosti Orlovog dijamanta, njegova istorijska vrednost daleko prevazilazi bilo koju procenu koju bismo danas mogli napraviti. 

 

 

Tekst: redakcija Kuće stil 

Izvor: financesonline.com 

Fotografije: financesonline.com, freepik.com