PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

10 najlepših mesta na planeti

  • Objavljeno:
  • 29.3.2018

Predstavljamo neke od najfascinantnijih predela na našoj planeti, koja će vas svojim prirodnim lepotama i jedinstvenim osobinama očarati i navesti da poželite da ih posetite.

 

Jeloustoun, SAD

                                

Jedno od najimpresivnijih mesta na planeti je svakako nacionalni park Jeloustoun koji se nalazi iznad supervulkana. Zbog svoje lokacije, ovo mesto obiluje geotermalnim izvorima , među kojima je i Grand Prismatic , koji je ujedno i najveći izvor tople vode u SAD. Neobična boja ovog izvora nastala je zahvaljujući termofiličnim bakterijama koje pod visokim temperaturama proizvode jarke boje.

 

 

Kanjo Kristales, Kolumbija

 

Kanjo Kristales (Caño Cristales- kristalni izdanak) je jedna od najinteresantnijih reka na svetu. Nalazi se u Kolumbiji i proteže svega 96 kilometara. "Reka pet boja" ili "Tečna duga", kako je još zovu, dobila je jedinstven šareni izgled zbog vrsta flore koje rastu u njenom koritu.

 

 

Zangije Dansia, Kina

 

Raznobijne mineralne formacije Zangije Dansia u jugoistočnoj Kini, stare su nekoliko miliona godina. Nastale su usled konstantne erozije i tektonske aktivnosti.

 

 

Jezero Hilier, Australija

 

Smešteno na ostrvu nadomak zapadne obale Australije, nalazi se zadivljujuće jezero Hilier koje izgleda poput razlivene pink žvake, okruženo peščanim dinama, zelenilom i tirkiznom vodom Južnog okeana. Ovo jezero predstavlja pravu misteriju jer još nije odgonetnuto odakle potiče ova neverovatna boja vode.

 

 

Pećina Vaitomo, Novi Zeland

 

Ako se nađete na Novom Zelandu, ovo je mesto koje vredi posetiti. Vaitomo je podzemna pećina koja oduzima dah zahvaljujući hiljadama sitnih stvorenja Arachnocampa Luminosa, koja svetle u mraku.

 

 

Salar de Ujuni, Bolivija

 

Salar de Ujuni (Salar de Uyuni) je najveće polje soli na svetu, koje se se nalazi visoko u Andima u jugozapadnoj Boliviji, na visini od 3656 metara. Prostire 10.500 kvadratnih kilometara i deluje poput ogromnog ogledala.

 

 

Velika plava rupa, Belize

 

Velika podvodna rupa deluje istovremeno zadivljujuće i zastrašujuće kada se gleda odozgo. Prečnika je preko 300 metara, a do njenog dna na dubini od 125 metara, dospelo je svega nekoliko ljudi. Formirana je u poslednjem glacijalnom razdoblju kao pećina, ali s podizanjem nivoa mora, krov pećine se urušio, a špilja je potopljena.

 

 

Pamukale, Turska

 

U dolini reke Menders na jugozapadu Turske, naći ćete na gotovo nadrealni i bajkovit prizor: Pamukale (pamučni dvorac) čine terasasti nizovi bazena na skoro 200 metara visokoj litici, nastali prelivanjem mineralnih voda i taloženjem minerala.

 

 

Park Hitsujama, Japan

 

Na hiljade cvetova tokom aprila i maja prekrivaju brda u parku Hitsujama u gradu Čičibu i boje ih u razne nijanse roze, ljubičaste i bele boje. Cveće je planski sađeno kako bi kreiralo prelepe šare na padinama, koje tokom proleća privuku horde posetilaca.

 

 

Planina Roraima, Venecuela

 

Ovo  prostrani plato je jedan od najimpresivnijih vrhova na svetu. Planina Roraima smeštena je na granici između Venecuele, Brazila i Gvajane i izdiže se 2743 metra u visinu.