PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Živopisna hobitska kuća

  • Objavljeno:
  • 25.5.2017

Nadomak sela Tomak u Škotskoj, nalazi se zadivljujuća kuća okružena šumom, dom dva istinska ljubitelja Tolkinovih dela koji su započeli gradnju kuće još osamdesetih godina.

 


  Hobitski hotel u Rumuniji

 

  Na obroncima Karpatskih planina u srcu Transilvanije, muzičari Razvan i Gabriela Vasile izgradili   su "dvorac iz bajke", koji je stekao veliku popularnost zbog nesvakidašnjeg izgleda koji podseća     na kuću Hobita.


 

Neumorni vlasnici kreirali su magičan hobitski dom od materijala koji su pronalazili u okolini i ukrasili ga sopstvenim naporima – rezbarenjem, šivenjem i ručnom izradom raznih predmeta od recikliranih materijala. Kao rezultat je nastala prelepa prirodna kuća koja se savršeno utopila u svoje okruženje.

 

 

Zidovi kuće izrađeni su gotovo u potpunosti od betona i prekriveni zelenilom, mahom puzavicama, dok je krov postao stanište raznih vrsta trave i mahovine. Pored lepog izgleda, značaj ove bujne vegetacije je u tome što funkcioniše kao efikasan prirodni izolator.

 

 

Poseban šarm eksterijeru kuće pružaju i upečatljiva kružna ulazna vrata sa metalnim ukrasima, izrezbareni detalji na prozorima, kao i mnoštvo predmeta koji okružuju kuću poput saksija, kućica za ptice i starih vinskih buradi. Najveći deo drvenih elemenata na kući, pronašli su, istesali i rezbarili upravo vlasnici, uključujući i masivna vrata.

 

 

 

Iznenađenje čeka na svakom ćošku, pa se tako sa druge strane kuće može videti i ništa manje interesantna pomoćna kućica, koju okružuje vodenica i malo jezero sa kamenim mostićem. Umetnička dela kriju se na neočekivanim mestima, poput drvene krovne grede iz koje izranja ljudski lik.

 

 

 

Razigrana spoljašnjost je već dovoljna da oduševi sve posetioce, međutim unutrašnjost krije još razloga za divljenje. Enterijer je do plafona ispunjen rustičnim nameštajem i dekoracijom, izrađenim od prirodnih materijala. Tu se, među mnoštvom zadivljujućih komada, mogu naći i stoćić i hoklice načinjeni od interesantnih panjeva.

 

Kuća sadrži dve spavaće sobe, kuhinju, kućnu kancelariju i kupatilo i ne postoji nijedan kutak ovog doma koji je običan.

 

 

Foto: KhalumG