PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Vrt u kući od kedra u Osaki

  • Objavljeno:
  • 3.12.2013

Okruženi visokim betonskim zgradama i u stalnoj trci s vremenom, ljudi u velikim gradovima i ne primećuju koliko je prostor oko njih skučen. Kako bi povratili vezu s prirodom i izbegli zamke savremenih metropola, japanske arhitekte iz studija "Arbol Design" projektovale su kuću sa vrtom unutar njenih zidina.

 

Zamislite da umesto dotrajalih sivih zidova okolnih zgrada kroz prozor gledate kako se drveće u parku njiše na vetru… Japanski dizajneri omogućili su taj užitak jednom bračnom paru u penziji. Oni su, naime, okružili njihovu prizemnu drvenu kuću u distriktu Nišimikuni u Osaki mini vrtom kako bi prikrili pogled na betonske višespratnice između kojih je smeštena.

 

Vrt u obliku slova S zasađen je oko spavaće sobe na ulazu i proteže se preko dnevnog boravka i tatami zone sve do kupatila. Okružuju ga visoki prozori koji propuštaju prirodnu svetlost u prostorije i utiču na rast drveća. Pogled na okolne zgrade blokiran je perifernim zidovima, pa se iznutra može videti samo nebo, i to ako se gleda kroz tanke vertikalne proreze.

 

Kuća prati jednostavne, prirodne forme. Njeni zidovi i podovi obloženi su pločama od kedra, koji je veoma otporan na vodu i insekte. Ulazna vrata su uvučena i na prvi pogled gotovo da se i primećuju.

 

Upadljivim kontrastom boja i naglašenim prirodnim materijalima japanski dizajneri osmislili su novi koncept bogatstva, prema kojem nije potrebno razmišljati o veličini i pogodnosti prostora, već o užitku u njemu.