PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Vodeno gnezdo za uživanje

  • Objavljeno:
  • 6.4.2015

Plutajuća kuća nazvana "Water Nest 100" (vodeno gnezdo) nudi dovoljno mesta za četiri osobe, energiju u potpunosti dobija od sunca, a poseduje i balkone za sedenje i opuštanje. Dizajnirao ju je italijanski arhitekta Đankarlo Zema za englesku kompaniju "EcoFloLife", a pravi se po narudžbini u različitim veličinama.

 

Najveći model nudi čak 100 kvadratnih metara podnog prostora, pa je po potrebi moguće dobiti dnevni boravak, trpezariju, spavaće sobe, kuhinju i kupatilo, ali i bilo koju drugu konfiguraciju unutrašnjosti koju vlasnik poželi. Kuća nudi i veliki pokriven balkon, kao i velike prozore koji u prostorije puštaju dovoljno prirodne, sunčeve svetlosti.

 

 

Posebna prednost je činjenica da se ove plutajuće kuće mogu koristiti i kao kancelarije, barovi, prostori za održavanje različitih događaja ili kao restorani. Osnovna namena im je da budu vikendice, ali onima koji tragaju za inspiracijom ova kuća može biti i savršeni radni prostor. Podsetimo da je Katar već počeo da gradi i plutajuće hotele, i to u susret Svetskom prvenstvu u fudbalu 2022.

 

 

Naziv kompanije koja proizvodi ove kuće (EcoFloLife) ukazuje i na još jednu bitnu karakteristiku, a to je eco-friendly koncept, koji se ogleda u činjenici da "Water Nest 100" prikuplja i koristi solarnu energiju zahvaljujući tome što je ceo krov pokriven solarnim panelima. Kuća je tako u potpunosti samoodrživa i energetski nezavisna.

 

 

Još jedna "zelena" karakteristika prepoznaje se i po tome što je napravljena od lokalnog i recikliranog materijala otpornog na vodu. Tako se čak 98% materijala od kojih se grade kuće može ponovo upotrebiti, a uglavnom su to aluminijumski paneli i drvo.

 

 

Ove kuće su mobilne i mogu se pomerati po površini vode. Cena osnovnog modela iznosi 500.000 evra, dok najskuplji model košta čak 800.000, pa će samo oni sa dubokim džepom imati priliku da osete sve čari vrhunskog uživanja na "vodenom gnezdu".

 

Pogledajte i kako izgledaju plutajući gradovi budućnosti, plutajuće drvo budućnosti, ali i čudesni apartman pod vodom.

 

 

Foto: animalworld.com.ua